Noutăți

Un prim pas spre normalitate? Conform unui proiect de lege european, homosexualii nu vor mai avea voie să doneze sânge

Conform unei declaraţii recente remisă oficial de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, homosexuali ar putea primi o interdicţie pe viaţă pentru a dona sânge în orice ţară care aparţine UE.

Această decizie a venit la şase ani după ce o echipă de medici francezi din Metz au refuzat să-i permită lui Geofrey Leger să doneze sânge pe motiv că acesta avea relaţii sexuale cu un bărbat, iar legislaţia franceză interzicea ca bărbaţii homosexuali să poată dona sânge. Homosexualul francez a reclamat situaţia sa la Tribunalul Administrativ din Strasbourg, dar a pierdut procesul sub motivul că o directivă a U.E. susţine că persoanele homosexuale prezintă un risc crescut de a contracta boli infecţioase care pot fi transmise apoi prin intermediul sângelui unei persoane sănătoase.

În decursul anului trecut, avocatul general al Curţii a considerat că interdicţia pe viaţă aplicată homosexualilor francezi care vor neapărat să doneze sânge nu este una justificabilă. Cu toate acestea, recent Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în primul rând ca Tribunalul Administrativ de la Strasbourg să determine dacă în Franţa,  există un risc crescut de transmitere al bolilor infecţioase transmisibile prin sânge în rândul comunităţii pederaştilor.

Autorităţile franceze vor trebui să decidă dacă vor permite pe viitor homosexualilor să doneze sânge. Curtea a mai decis că limitările Cartei Drepturilor Omului, care interzic orice fel de discriminare pe baza preferinţelor sexuale, mai pot fi sancţionabile şi dacă acestea “protejează drepturile şi libertăţile celorlalţi”. Prin urmare, Tribunalul Administrativ de la Strasbourg va trebui să ia în considerare situaţia epidemiologică din Franţa, situaţie care conform autorităţilor de la Paris, are nişte particularităţi cu totul specifice. Conform datelor de teren, în decursul perioadei de timp dintre anii 2003 şi 2008, aproape toate infectările cu virusul HIV au avut loc în  urma contactelor sexuale între parteneri, iar aproape jumătate din aceste contacte au avut loc între homosexuali. În plus, în aceeaşi perioadă de timp, în Franţa. rata de infecţie cu HIV a fost de aproape 200 de ori mai mare în rândul homosexualilor decât în cazul persoanelor normale, cu comportament heterosexual.

Pe lângă aceste aspecte, în Franţa incidenţa SIDA în rîndul comunitălilor de homosexuali este mai mare decât în orice altă ţară din Europa sau Asia.

 

Sursa: Neeurope.eu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


2 Comments on Un prim pas spre normalitate? Conform unui proiect de lege european, homosexualii nu vor mai avea voie să doneze sânge

 1. Informaţiile din articol sunt eronate.

  Homosexualilor, în unele ţări printre care şi Franţa, le este interzisă prun lege donsrea de sânge. Un homosexual francez care voia să doneze sânge a atacat în instanţă aceasză interdicţie iar instanţa franceză a solicitat îndrumări şi clarificări de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

  În îndrumările date CJUE apreciază că măsura este discriminatorie dar că în anumite situaţiei statul poate discrimina. CJUE instruieşti instanţa franceză să verifice dacă sunt întrunite o serie de condiţii necesare pentru ca statul să poată discrimina.

  Nu intru în detaliera acestor condiţii pentru că decizia este accesibilă, în limba română, şi oricine se poate lămuri.
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=164021&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=165913

 2. Foarte corecta dpv medical aceasta decizie, se stie de mult ce cultura de microbi poate exista in sangele unui h care in urma unei vieti intelese aberant, ia contact cu tot soiul de streptococi spirochete etc introduse in sange. In aceste conditii de ce sa existe riscul ca un sanatos sa preia tot felul de boli de la acesti indivizi?
  S-a folosit cuvantul discriminare mai sus… complet anormala aplicarea lui. Aici e vorba despre sanatate si protejarea oamenilor de infectii venite de la niste depravati. Daca ar cunoaste cel care primeste sange de la cine l-a primit, cred ca ar refuza.
  Cine lucreaza in acest domeniu si se lupta zilnic cu infectiile tine cont de importanta protejarii oamenilor de aceste surse de infectie care in acest caz nu se numesc nozocomiale ci vin de la persoana care a donat sange care contine multe tipuri de microbi sau virusi.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii