Noutăți

Un nou pigment de culoare albastră, descoperit după 200 de ani. Ce face această culoare atât de specială?

Din cele mai vechi timpuri, albastrul a fost o culoare extrem de importantă, multe civilizații antice creând pigmenți artificiali.

Pigmentul Blue Maya a rămas până astăzi un mister din cauza compoziției sale chimice neobișnuite și imposibil de detectat în proporție de 100%. Maya blue este un pigment artificial extrem de rezistent. În ciuda trecerii timpului și a condițiilor meteorologice dure, picturile colorate cu acest albastru nu au dispărut.

Albastrul egiptean este considerat de mulți ca fiind cel mai vechi pigment al lumii. A apărut cu aproximativ 5000 de ani în urmă într-o pictură pe mormântul lui Ka-sen, ultimul rege al primei dinastii egiptene.

mayablue2

Descoperirea unui nou pigment albastru nu se întâmplă foarte des. Ultima dată acest lucru s-a petrecut acum 200 de ani. Astăzi Mas Subramanian, un chimist și profesor la Universitatea de Stat din Oregon, susține că a descoperit o nouă nuanță de albastru, în mod accidental. În 2009, un student al său a combinat oxizi de ytriu, indiu și mangan (un compus chimic care conține oxigen). Amestecul nou format a prins repede o culoarea de un albastru nemaivăzut. Noua nuanță de albastru a fost numită albastrul de YinMn.

Noua nuanță va apărea în seturile de creioane de colorat ale copiilor, cei de la Crayola, unul dintre cei mai mari producători de creioane de colorat din lume, anunțându-și deja interesul în a adăuga YInMn Blue în paleta sa de culori.

“Ne străduim să păstrăm paleta de culori inovatoare, motiv pentru care suntem încântați să introducem o nouă nuanță de albastră inspirată de pigmentul YInMn”, a declarat Smith Holland, CEO și președinte al Crayola.

crayoloablue

 

sursa: messagetoeagle.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un nou pigment de culoare albastră, descoperit după 200 de ani. Ce face această culoare atât de specială?

  1. Nuanţa aceasta superbă de albastru din desenul de mai sus este dată de folosirea coloranţilor cu azurit.
    Conform wikipedia: ,, Azuritul este un mineral care conține cupru, din care cauză face parte din zăcămintele cu o importanță economică deosebită. În Egiptul antic a fost folosit ca bijuterie sau pigment de culoare albastră. În Evul Mediu fiind folosit ca și lazuritul la ilustrațiile colorate a cărților și manuscriselor.
    Este mineralul din care s-a obținut celebrul albastru de Voroneț”.

    Aceeaşi nuanţă de albastru o puteţi întâlni la casele vechi din satele apropiate Argedavei: Popeşti şi Novaci. Fondul albastru azurit, niciodată altă culoare, însoţeşte minunatele simboluri sculptate care citite, povestesc istoria şi aspiraţiile familiilor care au locuit în acele case.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii