Noutăți

Un nou fenomen misterios are loc în Siberia: după gropile uriașe, acum câmpiile se umflă, la propriu (video)

Câmpiile înghețate din nordul Siberiei au un comportament destul de ciudat, de doi ani încoace. Potrivit presei locale, după gropile uriașe formate în anul 2014, mai nou și câmpiile au început să manifeste anumite anomalii. Potrivit înregistrărilor, acestea pur și simplă au început să se umfle sub picioarele oamenilor aflați pe insula Belyy. Cei de la cotidianul Siberian Times notează că, până acum, cercetătorii au identificat 15 porțiuni în care există aceste umflături bizare. Alexander Sokolov și Dorothee Ehrich au reperat prima umflătură anul trecut, când monitorizau efectele schimbărilor climatice asuprea populației de urși polari. În urma investigațiilor au observat că aceste umflături conțin de 200 de ori mai mult metan decât aerul normal, și de 20 de ori mai mult dioxid de carbon.

Tundra_1024

Cauza? Nu se cunoaște cu exactitate. Ca și în cazul găurilor uriașe apărute peste noapte, și aici se vorbește despre o concentrație mare de gaz metan aflat sub pământ. Totul s-ar datora valurilor de căldură care au lovit Europa și au dus la topirea permafrostului, eliberând metanul.

Permafrostul este un termen care definește solurile înghețate tot timpul anului, aflate la o adâncime cuprinsă între 20 și 1.500 metri. Alexander Sokolov și Dorothee Ehrich susțin că vor continua să studieze tundra până la mijlocul lunii august în speranța că vor reuși să strângă mai multe date despre ceea ce se întâmplă în Siberia, însă speră să existe, acum, odată cu mediatizarea fenomenului și un interes mai mare din partea geologilor în încercarea de descifrare a misterului.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii