Noutăți

Un nanogel antibacterian pentru obiecte textile, inventat de o echipă de cercetători chinezi

Un nanogel cu efect antibacterian de durată, ce poate fi aplicat pe obiectele din material textil, a fost dezvoltat de o echipă de oameni de ştiinţă din China, relatează miercuri agenţia Xinhua. Deoarece infecţiile bacteriene reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii, proiectarea unor materiale antibacteriene la scară nanometrică a devenit o zonă de cercetare de mare interes.

Cercetătorii de la Universitatea Donghua din Shanghai au dezvoltat un tip de nanogel ecologic cu efecte antibacteriene de lungă durată, biocompatibil şi cu efecte pozitive în prevenirea infectării rănilor. Nanogelul prezintă o structură sferică regulată şi are o dimensiune de circa 200 de nanometri.

Amplasat pe suprafaţa fibrelor de bumbac, nanogelul a prezentat o bună stabilitate termică, esenţială pentru finisarea ţesăturilor. Obiectele textile de bumbac finisate cu nanogel pot preveni aderarea şi proliferarea bacteriilor. După cincizeci de cicluri de curăţare în maşina de spălat, eficienţa antibacteriană împotriva anumitor bacterii precum Escherichia coli a obiectelor din bumbac tratate cu nanogel a fost de peste 86%.

Cercetarea reprezintă un punct de plecare pentru proiectarea obiectelor de vestimentaţie funcţionale, a pansamentelor antibacteriene şi a altor produse biomedicale, a declarat Qin Xiaohong, unul dintre cercetătorii care au participat la acest proiect. Studiul a fost publicat în jurnalul Advanced Functional Materials. (Știre AGERPRES)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii