Noutăți

Un elev de liceu din România a concurat cu marii regizori ai lumii, la Cannes!

Dan Iliuță are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Spre deosebire de alți elevi de de vârsta lui, el și-a manifestat pasiunile la nivel de excelență. Alături de alți tineri, Dan a realizat un film ce s-a bucurat de o apreciere atât de mare, încât producția a fost selectată la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Short Film Corner, organizată în cadrul Marché du Film, piața de filme a Festivalului de la Cannes.

Dan este azi cel mai tânăr regizor român participant la Cannes! Filmul său a concurat anul acesta alături de alte trei producții românești: “Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, “Un etaj mai jos”, regizat de Radu Muntean, la secțiunea “Un certain regard” și scurtmetrajul “Ramona” la categoria “Semaine de la Critique”.

Scurtmetrajul „Tibi”, a avut premiera națională luna aceasta la Cinema Movieplex din incinta Plaza România, București.

618x618_143271721819ffde5a
Întrebat de reporterul postului Antena 1 „Universul Cannes înseamnă doar strălucire?”, Dan a răspuns:

“În spatele acestor imagini de fațadă, se ascund multe întâmplări care denotă ipocrizie, capcane și interese pur egocentriste. Mașinile de lux, hotelurile și cluburile exclusiviste, vestimentațiile extravagante și întregul labirint de blizt-uri ale aparatelor de fotografiat sunt părți ale unui ritual exagerat, prezentat cu ingeniozitate. Credibil sau nu, și acel covor roșu este o simplă mochetă pe niște trepte. Cred că acesta a fost un motiv responsabil pentru ușoara melancolie a colegilor mei, nimic nefiind relevant pentru adevărata valoare individuală a celor din industrie, sau chiar și din afara ei. Eu personal, am fost pregătit pentru a trage astfel de concluzii, chiar și dinainte de festival. E o lume aparte în anumite aspecte, însă izbitor de comună și lumească prin alte lucruri. Nu rămâne decât alegerea fiecăruia, dacă vrea să facă parte din ea sau nu. Până la urmă, e fascinația mea, o dedicare a vieții pe care o îmbrățișez, așa cum este. Dar atât timp cât suntem oameni și vom avea scopuri raționale, nimic nu va fi ideal sau perfect, și orice utopie își are ancorele pe un pământ pe care ne stau picioarele la toți. Bucuria momentului a meritat totul.”

10923554-630622827043875-6782776525241140469-n

Despre filmul Tibi

Filmul a început ca un proiect între prieteni, elevi de liceu, dar în scurt timp a devenit un proiect serios, realizat de tineri cu vârste cuprinse între 15-24 de ani. Scenariul a fost scris la începutul lui septembrie 2014 şi prezintă povestea lui Tiberiu Dinescu, un tânăr de 21 de ani care încearcă să dezlege misterul morţii tatălui său după ce primeşte un bilet anonim. Ziarul „Adevărul” a stat de vorbă cu regizorul şi iniţiatorul proiectului Tibi, Dan Iliuţă, care doreşte să continue în viaţă pe acest drum, urmând să plece la o facultate de film din Statele Unite. Pentru Iliuţă, filmul Tibi are o puternică implicare personală, pornind de la faptul că el a crescut fără tată.


surse: ziarelive.com, antena1.com, adevarul.ro, hotnews


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Un elev de liceu din România a concurat cu marii regizori ai lumii, la Cannes!

  1. Este o informatie eronoata! Filmul nu a intrat in competitia “Un Certain Regard”, ci a fost inscris la Cannes in Short Film Corner, unde anual se inscriu in jur de 1000 de filme.

  2. Il iubim si suntem mandri de EL, tot inainte !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii