Noutăți

Un bărbat a muncit, singur, 27 de ani pentru a săpa un bazin de colectare a apei de ploaie, în beneficiul satului său. Inițial, nimeni nu l-a luat în serios!

Saja Pahad, un mic sat indian, s-a confruntat cu lipsa de apă dintotdeauna. Multă vreme, apa scoasă din cele două puțuri ale satului abia a ajuns pentru astâmpărarea setei oamenilor și animalelor, precum și pentru nevoile casnice. Locuitorii din Saja Pahad nu au dispus de cantitățile de apă de care ar fi avut nevoie pentru irigarea ogoarelor. Deși au solicitat ajutorul autorităților, în repetate rânduri, rezultatul a constat doar în promisiuni și amânări.

Soluția a venit de la un tânăr locuitor al așezării: Shyam Lal, un băiat de 15 ani (la vremea respectivă). La marginea pădurii, băiatul a identificat un loc potrivit și a decis să construiască un bazin de colectare a apei de ploaie. A împărtășit ideea sa consătenilor, însă, surprinzător sau nu, nu s-a bucurat de prea multă susținere. O parte dintre oameni l-au luat, chiar, în râs, sau i-au spus că nu este în toate mințile, proiectul fiind nerealizabil. Totuși, tânărul nu s-a lăsat păgubaș. Iar în următorii 27 de ani, cu o perseverență incredibilă, a continuat să sape.

c

Acum, Shyam Lal are 42 de ani și nimeni, dintre locuitorii satului, nu mai îndrăznește să îl ironizeze. Este considerat un membru important al comunității. Și un salvator al localității! Bazinul lui Shyam Lal are, astăzi, o suprafață de un acru și o adâncime de peste 5 metri. Lacul artificial asigură, cu prisosință, apa de care oamenii au nevoie, pentru irigații, în ciuda vremii secetoase.

După cum se arată în ziarul Hindustan Times, în intervalul de peste un sfert de veac pe care l-a dedicat muncii sale titanice, Shyam nu a fost ajutat de nimeni, nici de către consăteni, nici de către autorități. În ciuda reticenței cu care a fost primit proiectul său, marele vis al tânărului a fost să poată oferi satului său apa de care avea atâta nevoie. Un vis împlinit și o poveste despre perseverență pusă în slujba binelui comun!

b

Munca titanică a lui Shyam Lal este comparabilă cu efortul lui Dashrath Manjini care, vreme de 22 de ani, a muncit pentru a săpa în stâncă un pasaj lung de 110 m, prin intermediul căruia distanța dintre satul său și cel mai apropiat oraș a fost scurtată cu nu mai puțin de 40 de kilometri.

Bazinul de colectare a apelor pluviale construit de către Shyam s-a dovedit a fi, în ultima perioadă, de o importanță vitală pentru mica comunitate, deoarece întreaga regiune în care se află n-a beneficiat, în acest an, decât de 10% din cantitatea normală de precipitații.

e

Surse: www.odditycentral.com, www.financialexpress.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un bărbat a muncit, singur, 27 de ani pentru a săpa un bazin de colectare a apei de ploaie, în beneficiul satului său. Inițial, nimeni nu l-a luat în serios!

  1. Intrebarea se pune: ok, a sapat omul cat a sapat si la un moment dat au venit ploile, groapa lui cred ca s-a umplut de apa …cum a mai sapat dupa? Presupun ca a fost nevoit sa astepte sa se goleasca de apa ca sa o sape din nou, si cu cat crestea groapa cu atat se golea mai greu. La cum arata acum , nu stiu ce se mai poate sapa la ea, decat acolo pe langa.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii