Noutăți

Un arheolog susține că mai multe pietre care compun Stonehenge se aflau în zona respectivă de câteva milioane de ani

Misterul din jurul Stonehenge se adâncește și mai mult. Potrivit arheologului Mike Pitts, unul dintre puținii cercetători care au efectuat vreodată săpături la Stonehenge, s-au gasit dovezi conform cărora două dintre cele mai mari și mai importante pietre ale monumentului, numite sarsens, ar fi putut fi prezente pe dealul din Salisbury de milioane de ani. În anii 1970, se credea că bolovanii sarseni, giganții de gresie care cântăresc câteva zeci tone, nu au apărut în mod natural pe câmpia Salisbury. Cercetătorii au concluzionat că oamenii care au construit Stonehenge trebuie să fi tăiat toate pietrele la Marlborough Downs, la 32 de kilometri distanță de Stonehenge, și să le fi adus cumva aici în urmă cu 5.000 de ani.

Dar acum se pare că Piatra de Heel și Piatra 16, care cântăresc în jur de 60 de tone și au circa 6 metri înălțime, au o altă istorie. Aceste două pietre, spre deosebire de restul monumentului, nu au fost cioplit și modelate, fiind deja prezente la Stonehenge cu mult înainte de realizarea monumentului. Când sunt aliniate, acestea sunt pietrele care marchează solstițiul de vară și pe cel de iarnă. Dacă cele două pietre erau deja așezate acolo, ar fi putut să-i dea locului o semnificație și mai aparte, determinându-i pe oameni să construiască aici întreg monumentul. Cele două pietre s-ar fi format cu milioane de ani în urmă, probabil în perioada terțiară, și nu ar fi altceva decât niște formațiuni naturale. Totuși modul în care acestea sunt aliniate este o coincidență greu de acceptat pentru mulți internauți.

Până în prezent se consideră faptul că vechii locuitori ai regiunii au construit acum 5.000 de ani monumentul, iar munca la acest templu a fost una continuă timp de circa 1.500 de ani. Când a fost finalizat complexul, aici se întâlneau oameni din întreaga insulă, fiind locul de organizare a unor evenimente religioase și de socializare.

stonehage

sursa: https://www.sciencealert.com/stonehenge-stones-may-have-been-there-already-solstice-british-archaeology

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un arheolog susține că mai multe pietre care compun Stonehenge se aflau în zona respectivă de câteva milioane de ani

  1. cetățeanul tulburat // 12 aprilie 2018 at 14:28 // Răspunde

    Da…ne-au aburit până acum că are 5 mii de ani de când a fost construit iar acum se sparge adevărul…Cel puțin 2 milioane de ani de când e acolo Stonehenge…
    E o mișcare la nivel planetar care dorește să se rescrie istoria planetei…Am trăit până acum în epoca minciunii…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii