Noutăți

Uite Papa, nu e Papa! Suveranul Pontif, partener (in)voluntar al Proiectului „Trianon 100”

 •  
 •  
 •  

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească): Cer scuze Suveranului Pontif pentru acest titlu ușor ireverențios, dar nu-mi place să fiu luat de prost. Vizita „apostolică” în România, într-o zonă de conflict și într-un context inflamabil nu cred că este făcută în necunoștință de cauză a situației. Așa cum știm, proiectul premierului Orban, „Trianon 100”, este în derulare. O componentă importantă – dacă nu cumva cea mai importantă – a acestui proiect este, pe de o parte, autonomia Ținutului Secuiesc, iar pe de altă parte autonomia „in integrum” a Transilvaniei. Iar punctul central al vizitei (ca să nu zic scopul) este chiar în centrul conflictului, la Șumuleu Ciuc, în Harghita, pe 1 iunie.

Din perspectiva „corectitudinii politice”, totul este în regulă. Sunt Rusaliile, la Șumuleu Ciuc este un important loc de pelerinaj, libera circulație a cetățenilor europeni în Europa e permisă și garantată, papa va veni și la București, va vizita Catedrala Mântuirii Neamului, unde va rosti un mesaj alături de Patriarul Daniel, va merge și în Moldova, și la Blaj, deci totul este ireproșabil. Dacă ne uităm însă la „textura” evenimentului, lucrurile se prezintă altfel.

Administrația Prezidențială a României declară că invitația a fost făcută de „Președintele României, autoritățile statului și Biserica Romano-catolică”. Aflăm însă, de pe site-ul lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, o altă variantă:

„Papa Francis se va afla perioada 31 mai – 2 iunie într-o vizită în România, dând curs și invitației Arhiepiscopiei romano-catolice de la Alba-Iulia, respectiv arhiepiscopului romano-catolic Jakubinyi Gyorgy, de a vizita mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc.

Se poate lesne constata că acest eveniment este un mare succes pentru Arhiepiscopia romano-catolică din Transilvania […]. Pentru ca această vizită istorică să aibă loc s-a lucrat timp de mai mulți ani. În cursul anului 2017 s-a aflat în vizită, la Șumuleu Ciuc, nunțiul papal Miguel Maury Buendía. La slujba pelerinajului de Rusalii au luat parte arhiepiscopul Jakubinyi György, episcopul Tamás József, Potyó Ferenc, președintele UDMR Kelemen Hunor, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, și Becze István, consilier județean. Ambasadorul Vaticanului la București a avut cuvinte de laudă în ceea ce privește strânsa legătură avută cu reprezentanții cultelor istorice din regiunea noastră. „Unul dintre scopurile principale ale pelerinajului de la Roma – a mărturisit Borboly Csaba – la care au luat parte Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei, Habsburg-Lotharingiai Eduárd și Kovács Ádám Zoltán, ambasadorii Ungariei la Vatican, respectiv la Roma – , a fost acela de a-l invita pe Papa Francisc în vizită la noi”.

Iată, așadar, cam cum s-a ajuns la această vizită pentru care susținătorii proiectului „Trianon 100” merită felicitați. Ei au făcut, pentru ei, ceea ce trebuiau să facă. Consecințele sunt previzibile. O mare parte a populația catolică (romano- și greco-) din România vor asocia vizita papei Francisc cu vizita ecumenică din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea, care chiar a transmis un mesaj de unire tuturor cetățenilor români. La rândul lui, papa Francisc, la Șumuleu Ciuc, unde se estimează că vor fi în jur de un milion de pelerini, majoritatea veniți din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban, transmite și el un mesaj de unire: „Să mergem împreună!”… Unde? – întreb eu. Și unirea cui? Împotriva cui?… Văzută din Europa, imensitatea de maghiari adunată la Șumuleu Ciuc, să-l întâlnească pe papă, va legitima revendicările maghiare din cadrul proiectului „Trianon 100”, conform principiului european al dreptului popoarelor la autodeterminare. Chiar papa însuși, dacă-i acordăm circumstanța bunei credințe, va avea această covârșitoare percepție, întărită de prezența premierului ungar și, probabil, a întregului guvern. A fost un „coup de maître” al autonomiștilor maghiari (și români), un șah-mat la autoritățile statale române. Un șah-mat, probabil, cu acordul „victimei”. Iar acum, realmente, nu se mai poate repara nimic la nivel de Președinție sau Guvern, pentru că vizita a fost asumată și am fi taxați drastic (și pe bună dreptate) de Uniunea Europeană.

Nu, categoric, papa Francisc nu e Papa Ioan Paul al II-lea. Ori a căzut într-o capcană, ori este complice al proiectului „Trianon 100”. Înclin că cred a doua variantă…

Tot ce mai putem spera este ca, prin menținerea dezbaterii publice pe această temă, premierul ungar să nu-l mai întâmpine în calitatea funcției sale pe suveranul pontif la Șumuleu Ciuc și niciun oficial maghiar, în calitatea lui de oficial, să nu fie prezent acolo. Ar fi un binevenit pas înapoi care ar mai tempera un pic insolența proiectului „Trianon 100”.  Trebuie reținut și faptul că Viktor Orban nu e catolic, ci protestant. Dacă nu s-o fi convertit între timp…

P.S. Nu cred că tricolorul românesc și limba română vor fi interzise la Șumuleu Ciuc. Sunt curios, totuși, ce steaguri vor fi arborate și în ce limbă se va vorbi.

Miron Manega

Articol apărut în numărul 33 al revistei „CERTITUDINEA”

Ziarul este disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Uite Papa, nu e Papa! Suveranul Pontif, partener (in)voluntar al Proiectului „Trianon 100”

 1. Să fim serioși. 1 milion de pelerini se așteaptă să sosească la Șumuleu ?! Păi să facem o comparație:

  A) În 2016, Papa Francisc a participat la Ziua Mondială a Tineretului la Cracovia, Polonia. Acel eveniment, sărbătorit pe parcursul a șase zile, a adunat cam 330.000 de catolici ‘pur-sânge’ într-o țară de 40 de milioane de locuitori dintre care 91% sunt romano-catolici (adică 36,4 milioane). Concluzia: doar 1% dintre catolicii polonezi au venit la întâlnirea cu Papa!

  B) Papa vine la Șumuleu pentru … 3 ore !!! Populația Ungariei este de 9 milioane de locuitori dintre care doar 54% se declară creștini (romano-catolici 37%, adică 3,3 milioane). Aproape jumătate din ungurime nu are vreo treabă cu religia!!!

  Romano-catolicii și greco-catolicii din România reprezintă cam 5,6% din populație, adică, cu generozitate, 1 milion.

  Dacă, urmând tiparul polonez, din cei 4,3 milioane de de papistași (din Ungaria și România), 1% vin la întâlnirea cu Papa asta înseamnă 43.000 de participanți.
  Şi atunci, de unde până unde milionul de ‘pelerini’???? Poate trupe de ocupație. Ce fac Serviciile Secrete românești??

  Țineți minte? Cifra de un milion se vântura anul trecut pentru așa-zisul protest al diasporei pe 10 august la București. Se pare că sursa este aceeași.

  P.S. Interesant este că Papa Francisc și-a anulat vizita în Ungaria în 2016. Mai mult, el este invitat la Congresul Euharistic International pe care Ungaria îl va găzdui anul viitor; se pare că Papa nu va participa la acest eveniment invocând vârsta înaintată (82 de ani).

  Şi totuși, în ciuda vârstei înaintate, el vine în România invitat oficial de protestantul lutheran Klaus Iohannis și va fi întâmpinat în Harghita de protestantul calvinist Viktor Orban.

  Ce au în comun papalitatea și Viktor Orban? Amândoi vor să pună ghearele pe Transilvania.

  Aparent ceea ce îi desparte este colonizarea forțată cu musulmani.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii