Noutăți

Uitați de regula celor 5 secunde: Consumul de alimente de pe podea nu este sigur pentru sănătate indiferent de cât de repede sunt luate de pe jos

Se pare că bacteriile se pot prinde de alimentele căzute pe jos, indiferent de cât de repede le ridicăm. Cu alte cuvinte, regula celor 5 secunde în care alimentele căzute pe podea sunt „sigure” pentru consum, nu este adevărată. Donald Schaffner, profesor și specialist în domeniul produselor alimentare, a constatat că umiditatea, tipul de suprafață și timpul de contact contribuie la contaminarea încrucișată. În unele cazuri, transferul începe în mai puțin de o secundă. Constatările apar în revista American Society of Microbiology, Applied and Environmental Microbiology.

“Opinia că alimentele ar fi sigure pentru consum dacă au stat mai puțin de cinci secunde pe jos, este falsă. Este doar o legendă urbană de care nu ar trebui să ținem cont. Aceasta este promovată în media în timp ce studiile care fac lumină în acest caz și aduc argumente contrare nu sunt la îndemâna publicul larg”, a declarat Schaffner.

Cercetătorii au testat patru suprafețe: oțel inoxidabil, plăci ceramice, lemn și covor, dar și patru alimente diferite, pepene verde, pâine, pâine și unt și jeleuri. Tot patru au fost si perioadele de contact ale alimentelor cu suprafața: o secunda, cinci, 30 si 300 de secunde.

Cea mai mare contaminare a fost în cazul pepenelui iar cea mai mică în cazul jeleurilor. Donald Scahffner, coordonatorul studiului a explicat că transferul bacteriilor pe mâncare se face cu ajutorul umiditații. Cu cât alimentul este mai umed, cu atât crește mai mult riscul. “Bacteriile nu au picioare, acestea se deplasează pe suprafețele umede cel mai bine, de aceea cea mai mică rată de transfer a bacteriilor pe alimente se realizează pe covor, unde umiditatea este mai mică.”

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160909112406.htm

traducere si adpatare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Uitați de regula celor 5 secunde: Consumul de alimente de pe podea nu este sigur pentru sănătate indiferent de cât de repede sunt luate de pe jos

  1. DA!!!! Cand eram copii luam fructele cazute pe pamant, le stergeam un pic cu mana, sau de tricou si le mancam, nu mai stiam de bacterii, de nimic, si nu ne-am mai imbolnavit. Acum cade ceva pe gresia pe care o speli in fiecare zi cu produse antibaterine si toate cele(sau chiar de mai multe ori pe zi) si tot se umple de bacterii si ne omoara.
    Se pare ca cu cat stim mai multe suntem mai prosti.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii