Noutăți

Uimitorul fluture Vanessa cardui. Străbate anual peste 4.000 mii de km din Europa până în Africa, traversând Marea Mediterană și Deșertul Sahara

Biologii de la Institutul de Biologie din Barcelona împreună cu cei de la Universitatea Harvard (SUA) au urmărit lungul drum pe care îl străbate un fluture din specia Vanessa cardui. Originară din Europa, specia migrează spre Africa în fiecare toamnă. Până în prezent, se credea faptul că acest fluture pleacă din Europa în luna septembrie-octombrie și se stabilește în Africa de Nord peste iarnă. Însă nu este tocmai așa, fluturele nu ajunge doar în Africa de Nord, acesta poate traversa deșertul Sahara ajungând în africa tropicală, după o călătorie de peste 4.000 de km.

Vanessa cardui nu numai că zboară pe distanțe atât de lungi, dar este capabil să traverseze Marea Mediterană și deșertul Sahara în doar câteva zile. În ciuda fragilității aparente a oricărui fluture, această specie poate supraviețui la temperaturi extreme și se poate orienta în timp ce zboară la mare altitudine.

flutur2

Gerard Talavera și Roger Vila, cercetătorii care au condus studiul, au însoțit fluturii în Senegal, Benin, Ciad și Etiopia. Un astfel de comportament migrator a evoluat la diferite grupe de animale. În cazul fluturilor, migrația în masă efectuată de fluturele Monarh între Mexic și Canada este cel mai cunoscut exemplu.

Belle-dame ou Vanessse du chardon (Vanessa cardui) butinant une fleur d'échinacée pourpre (Echinacea purpurea) - Havré (Belgique)

Belle-dame ou Vanessse du chardon (Vanessa cardui) butinant une fleur d’échinacée pourpre (Echinacea purpurea) – Havré (Belgique)

“Cazul migrației Vanessa cardui este unic printre insecte. Acesta este cel mai cosmopolit fluture. Abilitățile de dispersie ale acestei specii sunt uimitoare. Actualele cunoștințe privind migrațiile între Africa și Europa sunt doar vârful iceberg-ului, iar cercetările privind migrațiile pe distanțe lungi ale acestei specii în alte părți ale lumii, vor duce cu siguranță la descoperiri fascinante”, explică Gerard Talavera.

Studiul a fost finanțat de către National Geographic Society și Uniunea Europeană.

sursa:ibe.upf-csic.es/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Uimitorul fluture Vanessa cardui. Străbate anual peste 4.000 mii de km din Europa până în Africa, traversând Marea Mediterană și Deșertul Sahara

  1. Multumesc! Ma fascineaza aceste articole!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii