Noutăți

Uimitorii nori de pe cerul planetei MARTE, surprinși de cei de la NASA (video)

Roverul celor de la NASA, Curiosity, a surprins unele dintre cele mai uimitoare imagini cu mișcarea formațiunilor noroase pe cerul marțian. În secvenţele înregistrare de Curiosity pot fi observaţi nori cu aspect fibros asemănători formaţiunilor cirrus de pe Terra. Nu este pentru prima dată când se observă mișcarea norilor pe suprafața planetei roșii, însă americanii susțin că aceste imagini sunt cele mai clare imagini captate vreodată cu astfel de formațiuni noroase în afara Pământului. Înregistrările au fost făcute în aceasta lună cu ajutorul camerei de navigație Navcam.

“Cel mai probabil acești nori sunt compuși din cristale de gheață care se condensează pe particulele de praf atunci când temperatura atmosferei marțiene scade. Deși roverul nu are nici o modalitate de a stabili altitudinea acestor nori, credem că se formează la altitudini foarte mari“, a declarat John Moores, membru al echipei de știință, John Moores, de la Universitatea York, Toronto, Canada.

PIA21840-16-640x350 PIA21841-16

În observațiile anterioare, norii de pe cerul marțian au fost observați doar în apropierea ecuatorului și numai atunci când planeta se afla la cea mai mare distanța față de Soare. Însă noile imagini date publicității acum arată o altfel de planetă Marte, imaginile fiind realizate cu două luni înainte ca planeta să se afle la cea mai mare distanța față de Soare, ceea ce înseamnă că știm extrem de puține lucruri despre modul în care se formează norii pe vecinul nostru din sistemul solar.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4780138/Curiosity-Rover-films-clearest-look-Martian-clouds-yet.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii