Noutăți

Uimitor! În adâncul pădurii amazoniene au fost decoperite geoglife similare celor de la Stonehenge

Apariția și popularizarea utilizării dronelor dotate cu camere video a condus la multiple descoperiri interesante! Una dintre ele – de-a dreptul fascinantă – a fost efectuată, de curând, pe teritoriul brazilian. Enigmaticele șanțuri de formă circulară observate acolo se aseamănă în mod izbitor cu șanțul care împrejmuiește celebrul monument de la Stonehenge (Marea Britanie) și au fost descoperite într-o zonă împădurită, bogată în vegetație tropicală.

c

Noua descoperire este localizată în Amazonia. De fapt, sunt mai multe astfel de monumente, a căror vechime este variabilă. Unele dintre formațiuni au fost datate ca având în jur de două milenii. Cel mai interesant ar fi să aflăm scopurile pentru care triburile străvechi din partea de apus a bazinului amazonian au depus efortul de a construi nenumăratele structuri de formă circulară și nu numai, care pot fi vizualizate în mod corespunzător doar din aer. Că doar nu existau aparate de zbor în veacurile îndepărtate în care se presupune că au fost săpate, la fel cum construirea lor în timpurile mai recente e cu totul improbabilă!

La fel ca și pentru celelalte geoglife existente în lume, există bănuiala că realizarea lor a fost motivată de concepțiile mistice (religioase) ale creatorilor. Curios este faptul că, deși monumentul de la Stonehenge a fost ridicat cu mii de ani înaintea construirii celor recent descoperite pe teritoriul brazilian, este foarte mare probabilitatea ca populațiile care le-au făurit să se fi aflat la niveluri similare ale evoluției civilizației.

În concret, este posibil ca o civilizație amazoniană de acum 1800 de ani să se fi aflat într-o fază de dezvoltare prin care o populație europeană să fi trecut în urmă cu 4500 de ani, ambele exprimându-se la fel, pe meridiane diferite ale mapamondului?

a

Enigmaticele structuri au ieșit la iveală ca urmare a procesului de despădurire, după ce secole la rând au stat ascunse sub vegetația abundentă a pădurii amazoniene. Devine din ce în ce mai clară falsitatea ideii că civilizațiile care s-au succedat anterior pătrunderii spaniolilor și potrughezilor în bazinul amazonian n-au depășit niciodată fazele primitive de dezvoltare. Imaginile recent obținute cu ajutorul dronelor sau cu ajutorul sateliților arată că pe teritoriile astăzi împădurite se aflau, anterior, structuri complexe și localități de mari dimensiuni, construite de către populațiile indigene.

Denise Schaan, de la Universidade Federal do Pará, care deja a făcut numeroase și importante descoperiri prin examinarea imaginilor aeriene, afirmă că nu este săptămână în care să nu fie descoperite alte noi structuri (geoglife), dintre care unele sunt circulare, pătrate sau rectangulare, în vreme ce altele au forme mai complexe.

Între vestul Braziliei și nordul Boliviei au fost descoperite geoglife circulare ale căror diametre variază între 90 și 300 de metri, construite într-un interval de timp larg, cuprins între primele decenii ale erei noastre și secolul XIII e.n. În urma săpăturilor au fost dezgropate, în preajma unora dintre aceste formațiuni, produse ceramice, pietre sculptate și alte indicii de locuire umană. Însă, în alte situri, n-a fost găsit absolut niciun obiect, ceea ce sugerează că unele dintre geoglife au deținut doar funcții ceremoniale.

b

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.periodismosinfronteras.org, www.stuff.co.nz


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii