Noutăți

Uimitoarele INSECTE BĂȚ: pot avea urmași… post-mortem

Răspândirea genelor prin procreare este un imperativ biologic, iar pentru majoritatea animalelor acest lucru necesită, cum este și firesc, rămânerea în viața pe tot parcursul acestui proces de procreare. Însă acest principiu nu este necesar și în cazul Insectei-băț, care poate avea urmaşi post-mortem. Oamenii de știință au descoperit faptul că, chiar dacă o insectă băț este mâncată de o pasăre, aceasta încă poate să producă urmași în interiorul prădătorului

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Kobe a constatat că atunci când o insectă-băț este înghițită de o pasăre, sacul care conţine ouăle insectei poate trece de tractul digestiv al păsării fără să se deterioreze. Cald și confortabil în excrementele de păsări, ouăle pot fi chiar capabile să eclozeze. Aceste insecte sunt parthenogene, ceea ce înseamnă că pot produce ouă viabile fără a fi nevoie de o fertilizare în prealabil. Chiar dacă nu este modul dominant prin care insectele să-și răspândească genele, această calitate le-a permis să transforme moartea într-o oportunitate remarcabilă de perpetuare a speciei.

GettyImages-505090560_1024

„Ouăle de la insectele băț sunt suficient de rezistente pentru a supraviețui unei călătorii prin tractul digestiv al unei păsări, sunt viabile fără fertilizare și insectele născute din aceste ouă se pot descurca, teoretic, chiar și în interiorul prădătorului până sunt eliminate. Următorul nostru pas este analizarea structurii genetice a insectelor băț”, a declarat biologul Kenji Suetsugu.

Când cercetătorii au hrănit o pasăre cu ouă de insecte-băţ în interiorul său, au descoperit că aproape 20% dintre acestea au fost eliminate fără a fi deteriorate. De asemenea, unul dintre ouă a eclozat fără probleme în interiorul excrementelor. Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii cred că aceste insecte au reușit să se răspândească pe teritorii atât de vaste tocmai datorită acestei capacități uimitoare.

sursa: https://www.sciencealert.com/stick-insects-deadly-bizarre-way-expanding-habitat-spreading-genes

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii