Noutăți

Uimitoarea călătorie a lui Magellan – lucruri mai puțin știute despre primul ocol al Pământului

Fernando Magellan (1480-1521) este cunoscut ca lider al primei călătorii circumterestre (în jurul Pământului). Viața de explorator a lui Ferdinand Magellan cuprinde numeroase aspecte interesante, dar puțin cunoscute. Începută în 1519, odiseea lui Magellan a durat trei ani, modificând definitiv percepția savanților europeni ai vremii asupra geografiei planetei noastre.

Magellan a fost considerat un trădător în patria sa! Deși Fernando Magellan era originar din Portugalia, regele Spaniei (Carlos I sau Carol Quintul) a fost  cel care a finanțat călătoria sa în jurul lumii. Răzbunarea regelui Portugaliei – Manuel I, nu s-a lăsat așteptată: proprietățile familiei lui Magellan au fost devastate și a avut loc o tentativă de asasinare a marelui explorator.

8

Expediția lui Magellan a avut un caracter „multinațional”! Deși era o expediție spaniolă, din echipajele flotei pe care o conducea Magellan făceau parte și englezi, nemți, francezi, sicilieni, greci și chiar africani.

Unii membri ai echipajelor au dezertat ori s-au răzvrătit, în expediție! Cei mai mulți membri ai echipajelor erau spanioli. Acceptau cu greu să fie conduși de către un portughez. Înainte ca navele lui Magellan să ajungă în Pacific, avuseseră loc deja două revolte. În aprilie 1520, trei din cele cinci vase ale flotei se întorseseră împotriva șefului expediției. Revolta a fost înăbușită cu greu. Când a aflat că este plănuită încă o revoltă, Magellan i-a identificat pe complotiști și, ca să nu-i ucidă, i-a abandonat pe o insulă.

a

Magellan a „botezat” Pacificul! După ce a îndurat o mulțime de furtuni îngrozitoare, Magellan a străbătut strâmtoarea care astăzi îi poartă numele, în noiembrie 1520. Apele în care au pătruns corăbiile sale s-au nimerit să fie calme, la acea vreme. În consecință, au fost botezate cu numele de „Mar Pacifico” (marea liniștită). Așa s-a ales Pacificul cu un nume mult prea pașnic… pentru caracterul său!

3

Echipajul lui Magellan a susținut că a descoperit oameni uriași, în America de Sud! După ce a ancorat în apropiere de actuala Argentină, marinarii ce au explorat țărmul au raportat că au întâlnit mai mulți oameni de statură impresionantă, având aproximativ 8 picioare (2,4 metri), pe plajele din Patagonia. Unul dintre acești giganți a fost capturat. I s-a pus numele de Paul. Din nefericire, colosul a încetat din viață pe parcursul lungului drum peste Pacific. Astăzi, oamenii de știință presupun că giganții aceia erau membrii ai tribului Tehuelche, amerindieni caracterizați printr-o statură impozantă.

5

Magellan și-a depășit atribuțiile… și asta avea să-l coste viața! Deși scopul misiunii sale era economic și științific, Magellan și-a asumat și rolul de misionar creștin. Voia să-i transforme în creștini pe toți băștinașii întâlniți. În primăvara lui 1521 l-a botezat pe regele Humbaon de Cebu, din Filipine. Concomitent, au fost creștinați mii de localnici.

Cine-l refuza pe Magellan era amenințat cu moartea! Regele Lapu-Lapu n-a acceptat noua religie. Prin urmare, marinarii lui Magellan au dat foc unui sat din insula Mactan. Însoțit de 49 de marinari înarmați până-n dinți, Magellan a debarcat, ulterior, pe insula Mactan, pretinzând din partea căpeteniei păgânilor supunere totală. Imediat, s-a declanșat o luptă pe viață și pe moarte, în toiul căreia Magellan a fost lovit de către o suliță sau săgeată. Odată doborât la pământ, băștinașii au tăbărât cu săbiile asupra sa, ucigându-l. În Filipine, Magellan este considerat un invadator, și astăzi. În fiecare an, pe 27 aprilie, acolo este pusă în scenă bătălia de la Mactan, având ca deznodământ uciderea cutezătorului explorator european.

4

Magellan n-a reușit să facă, personal, înconjurul planetei! Deși expediția pe care a condus-o marele explorator și-a îndeplinit scopul, Magellan a fost ucis mai înainte să fie atinse „Insulele Mirodeniilor” (Moluce), de către echipajul său. Gloria postumă de care s-a bucurat Magellan trebuie să fie împărțită cu Juan Sebastian El Cano, exploratorul care a condus corabia Victoria – singura din flota lui Magellan (5 vase) care a dus la bun sfârșit expediția, ajungând în Spania în 1522.

7

Din echipajul inițial al expediției, de 260 de oameni, doar 18 mai erau în viață la intrarea în portul spaniol a navei Victoria. Așa de anevoioasă și înspăimântătoare li s-a părut contemporanilor expediția lui Magellan, încât o nouă călătorie circumterestră efectuată pe o corabie a avut loc abia după aproape 60 de ani.

6

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.history.com, wikipedia.org

Imagini: www.history.com, gohighbrow.com, fineartamerica.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii