Noutăți

Tribul lui Pocahontas (vezi celebra animatie) a fost recunoscut oficial în SUA!

La mai mult de 400 de ani după ce strămoșii lor i-au întâmpinat pe coloniștii englezi, indieni Pamunkey din statul Virginia (SUA) au câștigat recunoașterea oficială din partea guvernului federal, ca trib nativ american (ce ironie!). Deși demersurile acestei comunități sunt realizate de mulți ani și cu toate că celebrul personaj de animație Pocahontas, care a fascinat multe generații de copii, este inspirat dintr-un personaj real aparținând acestui trib – o “prințesă” indiană, numită Pocahontas – abia într-un târziu oficialii americani au făcut dreptate!

pamunkey
“Suntem doar euforici”, a declarat Kevin Brown, șeful tribului de 208 membri. “A fost o lungă perioadă de așteptare… Am respectat toate criteriile, am depășit toate provocările. Și am fost provocați tot timpul. Nu a fost ușor. “

Indienii Pamunkey, care au cheltuit mai mult de 2 milioane dolari pentru a susține cererea lor de-a lungul anilor, se vor alătura celor 566 de alte triburi federal recunoscute și imediat eligibile pentru finanțare federală pentru locuințe, educație și sănătate.

2300PAMUNKEY
Pamunkey este al doilea trib care primește o recunoaștere federală în timpul administrației președintelui Obama.

“Acesta este un trib din care a făcut parte Pocahontas, deci este cu adevărat un act istoric,” a declarat Kevin Washburn, secretar asistent pentru problemele indienilor. “Aceasta este una dintre sarcinile cele mai solemne pe care le am în slujba mea, aceea de a determina cu cine are Statele Unite o relație de guvernare.”

Pocahontas 1

Steve Adkins, șeful tribului Chickahominy din Virginia, l-a felicitat pe șeful indienilor Pamunkey: “Este o zi mare pentru indienii din Virginia și este o zi mare pentru întreg statul Virginia”, a spus Adkins, al cărui trib are 850 de membrii și solicită recunoașterea federală. “Este un semnal către lume că cei care au oferit refugiu pentru primii coloniști englezi sunt încă aici.”

100_1837
Prezența tribului Pamunkey a fost bine documentată de când coloniștii englezi au ajuns pe pământurile statului Virginia. Oamenii de știință estimează că au existat 14.000 – 21.000 de membrii ai Confederației Powhatan, care au inclus și indienii Pamunkey, atunci când coloniștii englezi au ajuns în 1607. Indienii care au locuit în regiune cu sute de ani înainte de ridicarea așezării engleze de la Jamestown, au susținut coloniștii cu produse alimentare și ajutor.

pocahontas 3Pocahontas sau „Matoaka” s-a născut în 1595 în Virginia și a decedata la 21 martie 1617 în portul Gravesend la sud-est de Londra. Pacahontas înseamnă „răsfățată, jucăușa”. A fost fiica căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem și mediatoare între englezi și tribul ei din colonia Virginia, America de Nord. După povestirile căpitanului englez „John Smith” el ar fi salvat viața tinerei prin intevenția lui personală, când tatăl ei voia s-o ucidă. În 1613 englezii au ademenit-o pe corabie, la început a fost ținută ca ostatică, ulterior va fi creștinată și botezată ca „Pințesa Rebeca”. În 1614 se va căsători cu plantatorul John Rolfe. Datorită inteligenței sale este simpatizată, fiind recunoscută ca prințesă indiană la curtea regelui Iacob I al Angliei. Datorită intervenției ei, va scăpa cu viață soțul ei învinuit de trădare de țară. La întoarcerea din Anglia, Pocahontas (Rebecca Rolfe) a murit în portul englez Gravesenddin din cauza unei pneumonii sau tifos.

pocahontas 2

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Sursa: washingtonpost.com, the times


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii