Noutăți

Trenurile “invizibile” create de japonezi. Vor fi puse în circulație peste doi ani

După ce au creat garniturile de tren care ating viteze de peste 300 de kilometri pe oră, japonezii uimesc din nou lumea, inventând trenurile „semi-transparente”. Ineditul proiect are ca scop o mai bună integrare a acestui mijloc de transport, extrem de folosit de niponi, în peisajul natural al țării. Vagoanele vor avea exterioarele confecționate din niște oglinzi speciale care vor reflecta zonele prin care trenul va circula, făcându-l mult mai greu de observat. Primele trenuri „semi-transparente” vor circula din 2018. Momentul nu este întâmplător ales, una dintre companiile de căi ferate nipone, Grupul Seibu, aniversând, peste doi ani, 100 de ani de la înființare.

Japonia este renumită în întreaga lume pentru proiectele sale ambițioase în domeniul feroviar, precum și pentru unele recorduri stabilite de către trenurile sale de mare viteză. Spre exemplu Trenul Maglev, aparținând companiei Japan Railway, a reușit anul trecut să atingă o viteză record de 603 km/h în timpul unui test efectuat. Trenul este dotat cu un nou tip de propulsie, pe bază de levitație magnetică, ceea ce îi permite să se mențină deasupra căii ferate, eliminând practic frecarea cu șina.

În Japonia primele căi ferate au fost inaugurate la 12 iunie 1872. La început materialul rulant era importat din Anglia, SUA şi Germania, dar după 1880 japonezii au început să producă singuri vagoane şi locomotive. Deși la începuturile căilor ferate japonezii s-au inspirat de la europeni, în timp lucrurile s-au mai schimbat. O dovadă este și faptul că TGV-urile franceze sunt de inspirație japoneză.

Ideea de a crea un tren de mare viteză care să lege marile orașe franceze a apărut în anii 1960 , după ce Japonia a început în 1959 construirea primul ei tren de mare viteză, Shinkansen, care transporta călătorii între orașele Tokyo și Osaka. Serviciul TGV a fost deschis publicului între Paris și Lyon 27 abia în septembrie 1981, după 17 ani de la lansarea trenului Shinkansen.

sursa: news.discovery.com

sursa: TGV.fr

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii