Noutăți

Trei sferturi dintre insectele zburătoare au dispărut. Urmează Apocalipsa Ecologică! Cine câștigă? Monsanto și alte firme similare…

Ortodox.ro: Trei sferturi din insectelele zburătoare din rezervațiile naturale din Germania au dispărut în ultimii 25 de ani, cu implicații grave pentru toate viețuitoarele de pe Pământ, spun oamenii de știință.

Insectele sunt o parte integrantă a vieții pe Pământ, atât polenizatori, cât hrană pentru păsări și alte animale sălbatice și se știe că multe specii de fluturi. au fost exterminate. Dar amploarea recent dezvăluită a pierderii tuturor insectelor a provocat avertismente că lumea este pe drumul spre o „Apocalipsă ecologică”, cu impact profund asupra societății umane.

Noile date au fost adunate în rezervațiile naturale din Germania, dar au implicații asupra tuturor terenurilor agricole, conform cercetătorilor.

Cauza declinului uriaș este încă neclară, deși distrugerea zonelor sălbatice și utilizarea pe scară largă a pesticidelor sunt factorii cei mai probabili, iar schimbările climatice pot fi alt motiv. Oamenii de știință au fost capabili să excludă vremea și schimbările peisajului din rezervație ca și cauze, dar datele despre nivelurile de pesticide nu au fost colectate.

„Faptul că numărul insectelor zburătoare scade într-o proporție atât de ridicată într-o zonă atât de mare este o descoperire alarmantă”, a declarat Hans de Kroon, de la Universitatea Radboud din Olanda și cel care a condus noua cercetare.

„Insectele reprezintă aproximativ două treimi din toată viața pe Pământ [dar] al căror număr a atins un anumit declin tragic”, a declarat Prof Dave Goulson de la Universitatea Sussex din Marea Britanie și membru al echipei din spatele noului studiu.

„Se pare că facem multe domenii neospitaliere pentru majoritatea formelor de viață șisuntem pe cale să declanșăm Apocalipsa ecologică. Dacă vom pierde insectele, atunci totul se va prăbuși.”

Cercetarea, publicată în revista Plos One, se bazează pe munca a zeci de entomologi amatori din Germania care au început să utilizeze metode strict standardizate de colectare a insectelor în 1989. Corturile speciale numite capcane malaieziene au fost folosite pentru a capta mai mult de 1.500 de eșantioane de insecte zburătoare din 63 de rezervații naturale diferite.

Când a fost măsurată greutatea totală a insectelor din fiecare probă, a fost descoperit un declin uimitor. Media anuală a scăzut cu 76% în decursul perioadei de 27 de ani, însă scăderea a fost chiar mai mare – 82% – în timpul verii, când numărul insectelor atinge vârful.

Rapoartele anterioare privind declinul insectelor s-au limitat la anumite insecte, cum ar fi fluturi din pășunile europene, care s-au împuținat cu 50% în ultimele decenii. Dar noile cercetări au capturat toate insectele zburătoare, inclusiv viespi și muște, care sunt rar studiate, devenind un indicator mult mai puternic al declinului.

Faptul că probele au fost prelevate din arii protejate face ca rezultatele să fie și mai îngrijorătoare, a declarat Caspar Hallmann de la Universitatea Radboud, care face parte și din echipa de cercetare:„Toate aceste zone sunt protejate și majoritatea sunt rezervații naturale bine gestionate. Totuși, acest declin dramatic a avut loc .”

Numărul insectelor a scăzut cu 75% in ultimii 27 de ani

Citește mai mult: Ortodox.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii