Cunoaste lumea

Noutăți

Trei români revoluționează tehnologia la nivel global. Reprezentanții Google și Facebook sunt uimiți…

  •  
  •  
  •  

Așa cum deja suntem obișnuiți, mințile strălucite ale românilor aduc un plus semnificativ de ingeniozitate tehnologiei, cu implicații la nivel mondial. Astfel, IT-iștii clujeni Vlad Iuhas, Radu Iuhas şi Sebastian Presecan au uimit mediul de specialitate după ce au prezentat pe o scenă din New York (TechCrunch Disrupt) o soluție tehnologică prin care îi pot conecta pe cei 4 miliarde de oameni care nu au internet… la internet!!!

Practic, soluția propusă, în aparență un paradox, îi permite unui om să aibă acces la internet, fără însă să fie conectat la vreo rețea prin wireless sau prin cablu. Cum e posibil acest lucru?

Iată ce spune Vlad Iuhas: “Am creat o tehnologie care permite apicaţiilor mobile să funcţioneze fără trafic de date, fără o conexiune la internet. Folosim infrastructura existentă a operatorilor de telefonie locală pentru a transmite conţinut către orice telefon mobil, prin canalul vocal. Soluţia noastră poate fi implementată acum şi nu necesită nicio investiţie în infrastructură. Putem face să funcţioneze orice aplicaţie, de la Facebook la Wikipedia, e-mail sau plăţi online, fără trafic de date, fără costuri pentru utilizator, sau cu nişte costuri foarte mici.”

În esență, start-up-ul lor numit Pangea Communications transformă datele de pe o anumită pagină de internet în unde sonore pe care le transferă apoi, printr-un apel scurt, către telefonul mobil. Aplicația face ca telefonul să demoduleze aceste unde și să le reconstruiască pentru a face accesibilă informația prin afișare pe ecranul telefonului. Genial, nu?

Reprezentanții Facebook și Google, prezenți la această prezentare, au rămas uimiți de ideea românilor, în condițile în care și ei caută de ani de zile o soluție pentru aceleași necesități…

Realizată pentru a-i conecta la internet pe cei patru miliarde de oameni care acum nu au acces la aceste servicii, invenția clujenilor de la Pangea se arată una de mare perspectivă. Să le dorim succes și multe alte reușite!

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

53 Comments on Trei români revoluționează tehnologia la nivel global. Reprezentanții Google și Facebook sunt uimiți…

  1. ciocîrlie irinca // 9 mai 2015 at 10:20 // Răspunde

    Aceste adevarate GENII trebuie meduatizate intens.Ei sunt cei cu care trebuie sa ne mandrim si ADEVARATE MODELE pt.tinerii nostri. TINERI LUATI EXEMPLU DE LA EI !!!

  2. Diana Petrescu // 9 mai 2015 at 10:28 // Răspunde

    Chiar daca nu inteleg exactexplicatiile stiintifice,va apreciez ff mult. Continuati!!! Toti ar trebui sa fim conectati la informatie!!

  3. cinste lor

  4. Marius Dalacu // 9 mai 2015 at 11:04 // Răspunde

    Adica au reinventat modemul ca eu nu inteleg?!

  5. Adrian F. // 9 mai 2015 at 11:11 // Răspunde

    Trebuie specificat si faptul ca, sunetul este o unda si deci are o fercventa.
    Importanta ideii se masoara in calitate/viteza/si evident pret.
    undele sonore pot fi o alternativa insa au o hiba si ele si anume faptul ca pot fi bruiate fie mult mai usor de catre alte sunete, sau chiar blocate de daca acestea sunt emise in vid sau din vid.
    Poate functiona ca si canal de urgenta (adica… fara prea multi operatori sau receptori) sau in conditi interne (deci local, adica din aproape in aproape).
    in caz de linie telefonica cum se spune, daca sunetul nu este interpretat de catre al doilea emitor(de la receptor) in demodulator, va avea aceeasi hiba.
    Este intr-adevar o obtiune la semnalele GSM GPRS si GPS(unde GPS-ul este si el gratis). Apoi, impulsurile telefonice costa si ele sau nu, daca vorbim de un semnal de „ton” 🙂

  6. N-am priceput. Au reinventat dial-up-ul? Sau… ce?

    • Daniel Roxin // 9 mai 2015 at 11:37 // Răspunde

      Sunt doua linkuri in articol. Ce-ar fi sa le studiati?

      • Dial up -ul moduleaza bitii in raport cu timpul, ca un cod morse. Se poate insa folosi modularea frecventei audio ( poti asocia fiecara plaja de frecventa audio cu un bit si astfel poti trimite sute/mii de biti pe milisecumda comparativ cu dialup care trimite doarun bit

  7. tineri ,luati exemplu lasati manelele

  8. fara un ip pot fi un infractor

  9. Nu au revolutionat nimic ! Exista deja faxul !!!In anii 90 aveam un pc HC91 si aveam programele si jocurile pe casete audio.Semnalul care se transmitea era asemanator cu semnalul de fax deci se transmiteau date prin intermediul sunetului.Problema era ca si cu un casetofon bun citeodata nu citea citiva biti si programul nu se incarca, ar fi nevoie de o linie telefonica perfecta sa functioneze ceea ce nu se poate ,prea multe bruiaje.Ar fi posibil de la un telefon celular la altul care ar trasmite datele in digital dar nu ar fi gratis si cantitatea de date ar fi destul de mica.Nu prea vad ceva genial in aceasta idee !

    • Daniel Roxin // 9 mai 2015 at 15:27 // Răspunde

      Tot timpul e cineva care face pe desteptul… Faptul ca Conducerea Google si Facebook considera ca este o idee de execeptie, mai buna decat tot ce au imaginat ei, nu iti spune nimic? Esti tu un vizionar care ii bagi pe toti in buzunar? Ai vreu brevet, ai facut ceva impresionant? Cand o sa puteti si voi sa va bucurati de ceea ce face un roman bine si este apreciat in afara tarii? Chiar va oftica asa de mult succesul altora? Jenant!

      • asa is prostii… cum aud de ceva, ei erau deja demuuuult doctori honoris causa in problema respectiva, doar ca nu si-au dat osteneala sa-si ridice bucile de la suleiman magnificul ca sa isi piarda timpul cu asemenea probleme telurice inutile, insa toti sunt experti. cititi bai trogloditilor cu atentie, poate-o sa se faca lumina in scorbura voastra. nu mai sariti ca puiul la muc!!!

    • poate ca nu ai inteles bine….nu e vorba de a transmite un cod criptat in frecvente audio ,cu o trambita si in cealalta parte sa fie captat cu un microfon si decriptat. Dupa mintea ta ..degeaba ai skype pe telefon daca celalalt nu tipa destul de tare sa il capteze microfonul tau.Aaaaa minunea asta are nevoie de conexiune la internet (skype)…uite ca o alta minune nu are nevoie si se misca pe baza datelor gsm.

    • De-aia n-ai facut-o tu, nu-i asa?

  10. Multumim domnilor.

  11. Succes baieti. Tineti-o tot asa. Iar cei care am inteles „ca si voi stiti ceva din domeniu” faceti-va un termin la Google sau Facebook poate ca va puteti rezerva voi patentul acestei tehnologii. Ha, ha, ha……

  12. Daca,statul ar aprecia astfel de talente,nu ar trebui sa cerem ajutorul strainilor.Aceast idee ar trebui revolutionat si pus in practica,la noi in tara.

  13. Respect

  14. Mai bine tin ideile pentru ei si nu le mai vinde la google si facebook.

  15. Felicit astfel de oameni, care depun eforturi si ajung sa prezinte astfel de inventii, însă mă tem sa nu auzim pentru ultima data de inventia lor.
    Nu e exclus ca sa facă gura gigantii din domeniu, care detin servicii de date. Pentru ca sa fim seriosi, daca inventia asta îi conectează pe cei din lumea a treia(sa zicem) la internet, de ce nu m-ar ajuta si pe mine. Si atunci din cauza faptului ca e free, adica , mă rog, cumperi o dată aplicatia si ai net toata viata(ce bine suna asta), nu inteleg de ce ar sta ăia cu mâinile in sân, văzând afacerea lor dusa pe apa sâmbetei.

    • Revin, cred ca nu am luat in calcul toate datele problemei… era vorba si de un apel… Si ala costa :))
      Deci nu e chiar free.
      Deci s-au gândit la toate datele problemei. Felicitari!

  16. Da, au reinventat dial-up-ul. Ceva asemanator exista deja in standardul GSM, se numeste CSD http://mobileinternetguide.org/html/ch01s01s02.html
    Ceea ce propun bietii nu este free. Daca vrei sa transmiti date trebuie sa faci un apel la server. In general operatorii taxeaza primul minut indivizibil, asa ca desi apelul tau dureaza 10 secunde vei fi taxat un minut.
    64 kbps este un vis frumos. Intre mobil si statia de baza transmisia se face cu debite de 4.75 pana la 12.2 kbit/s (pt full rate) sau 4.75 pana la 7.95 kbps (pentru half rate http://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_Multi-Rate_audio_codec) apoi intre statia de baza si controler in standardul GSM transmisia se face la maxim 16 kbps. Cu cat semnalul radio este mai slab cu atat debitul de date este mai mic, scazand pana la 4.75 kbps
    Ce trebuie luat iarasi in calcul este un server destul de puternic, conectat la internet cu multe linii telefonice practic exact cum avea un provider de dial-ul in anii 1990 – 2000

  17. Genial!! Toata cinstea si respectul pentru niste minti asa de stralucite ca ale baietilor nostri!!!! Sper ca eforturile lor vor fii rasplatite pe masura:) Mii de felicitari!!!!!!

  18. Sa le zicem baietilor „spor la lucru” si sa-si finalizeze ideea , cu ajutorul celor interesati. Din moment ce s-au prezentat acolo inseamna ca e viabila ideea, ca au reinventat o tehnologie veche sau nu, asta mai putin conteaza. Succes si sa mai auzim de voi!

  19. Asta e doar o idee sau chiar au testat? Pt ca nu mi-e clar ceva, cine plateste netul de la capatul liniei? Dupa ce fac un request trebuie sa raspund efectiv la tel sau se poate face automat? Sau este fix un dialup, suni si ramai conectat la net pana inchizi? Daca in loc sa primesc date ma suna o persoana? Si mai pot sa ma gandesc la multe altele.
    Sincer orice ar fi facut astia sigur nu s-au gandit doar ei pt ca si eu ma gandeam pe vremea hc-ului cum ar fi sa transmit programele prin radio. Plus ca nu si-au ales targetul potrivit, ce om care nu-si permite 30lei pt net are smartfon ca sa ruleze aplicatii mobile?

    • Daniel Roxin // 11 mai 2015 at 8:26 // Răspunde

      nu e vorba despre oameni care nu-si permit, ci de oamani care nu au internet in zona in care sunt. In rest, multi se pot gandi la o aceeasi ideea, dar doar unii o vor pune in practica…

  20. tehnologia asta exista mai de mult de 25 de ani, ganditi-va la calculatoarele HC95, Commodore64, Sintez .. incarcarea programelor a fost tot prin modulare de sunete. Va mai amintiti de ciripitul acela de incarcare a jocurilor …tiiiiidruuttitititttiiiiiizdrrrpiiiiiipipipipipiiiiiiiiii

  21. Încă ceva din partea României, oameni care sunt în stafurile de conducere la toate multinaționalele din it.

    Respect! Nu ii luați în seama pe cei care nu fac altceva decât sa comenteze negativ. Voi măcar munciți, faceți coduri, nu palavragiti despre oameni la care nu veți ajunge vreodată.

    Felicitări!!

  22. Felicitari si multe succese in continuare!Pacat,mare pacat ca nici o televiziune nu-i face cunoscuti nici pe acestia,nici pe medaliatii de la Olimpiade,carora ar trebui sa le multumim ca mai atenueaza impresia proasta pe care o fac alti romani,de la politicieni pana la alte categorii de cetateni.In rest,se mai spune ca”in pomul incarcat cu roade,se arunca cu pietre”,sau”vulpea cand nu ajunge la struguri,spune ca sunt acri”etc.Pacat ca macar noi,romanii,nu ne respectam!De ce ne mai miram ce mizerii spun unii din afara despre noi!? Pana cand li se mai permite?

  23. Respectele mele baietilor care au ajuns sa impresioneze creatorii facebook si google ! dar tehnologia nu se va mai revolutiona doar se fac update-uri noi la tot ce aveam prin ani 90 – 92 ! in fiecare an se vor face noii update-uri , Mult success baietilor in continuare in ceea ce fac !

  24. Donkfather // 14 mai 2015 at 15:52 // Răspunde

    Jumatate din comentari sunt de la persoane care nu stiu decat ce e aia matura si foras si zic ca vai cat de geniala e ideea… din ce se explica in articol nu au revolutionat nimic.. doar au facut partea hardware, din fax, software.. big fucking deal.. avem oameni mult mai inteligenti …

    • Daniel Roxin // 14 mai 2015 at 16:09 // Răspunde

      inainte de a face pe desteptul, invata sa scrii corect. Se scrie comentarii (cu doi de i). Asa ca, mai lasa-ne, ca de carcotasi e plina lumea – voi, aia care nu produceti nimic dar criticati tot ce vedeti.

  25. Felicitari! Fiti binecuvantati! Si laudati pe Dumnezeu cel care va inzestrat cu asa capacitati uimitoare! Suntem mandri de voi!

  26. Anciu Ioan // 17 mai 2015 at 18:49 // Răspunde

    Mai sunt in tara? Sa plece la Facebook sau Google, acolo vor fi platiti dupa cum merita, la noi poate le fura cineva inventia, ca de platit, la anul si la multi ani!

    • De ce trebuie intotdeauna sa fi sclavul corporatiilor? Sunt sigur ca nu acesta este obiectivul lor. Avem destui slugoi corporatisti, este nevoie de firme IT autohtone!

  27. PREDUT ION // 21 mai 2015 at 9:36 // Răspunde

    FELICITARI DIN TOATA INIMA…VA ROG POPULARIZATI ACESTE INVENTII IN TOATE SCOLILE DIN ROMANIA ,EU FIIND PROF DE MATEMATICA VA SUSTIN SI VA APRECIEZ CU NOTA 10….IAR GUVERNANTII TREBUIE SA VA RASPLATEASCA CU AUR ,SMIRNA SI TAMIIE…..SI NU NUMAI…!

  28. FELICITARI!!!!!!! SI LA MAI MARE!

  29. CAND VERBUL „A IUBI” SE DECLINA LA PREZENTUL CONTINUU!!! ASTFEL ITI IUBESTI CONCRET TARA SI NEAMUL DE UNDE TE TRAGI!!! SI TOT ASTFEL, POTI IUBI PE CEL DE LANGA TINE! IAR CEI TREI CARE AU SPERIAT VESTUL CU SOLUTIA LOR, NE MAI ARATA CEVA, DE CARE SUTEM TOT MAI STRAINI: CEEA CE AU REUSIT SA FACA, A FOST FIIND UNITI PENTRU ACEEASI NOBILA CAUZA!!!

  30. Disperarea de a atrage toata omenirea catre internet…asta o sa ne coste teribil.

  31. Dragilor, nu ușor ajungi pe scena de la TechCrunch Disrupt, si de asemenea, nu găsești ușor finanțare pentru dezvoltarea unei idei chiar si pana la stadiul de prezentare pe o asemenea scena.

    Ca au reinventat roata sau nu – sigur nu au reinventat-o – au avut o idee îndeajuns de buna încât sa atragă atenția giganților care au nevoie de cât mai mulți utilizatori către care sa livreze conținut si publicitate.

    Iar dacă ideea lor ajunge sa fie dezbătută de acei giganți, mai devreme sau mai târziu se va găsi un finanțator sa ii ajute pana la terminarea proiectului.

  32. IGrindei Ion // 6 iunie 2015 at 14:07 // Răspunde

    Felicitari celor trei romani ! Indiferent de comentariile UNORA sau ALTORA faptul ca s-au gandit la CEVA si au inceput sa studieze si sa PROPUNA unor SPECIALISTI MARI ai LUMII „CEVA” este extraordinar de bine ! Poate si pentru faptul ca si noi SUNTEM ACOLO ! Si e BINE ! Sigur am citit multe comentarii INTERESANTE,DOCUMENTATE,UNELE DE A DREPTUL STIINTIFICE,DE INALTA TINUTA STIINTIFICA,>>>>DAR INDIVIDUALISTA ! DE SERTAR ! NE STIUTA ,cu alte cuvinte.Aici e DIFERENTA dintre UNII (cei TREI) si ALTII (comentatori pe pagina). CINE II UNESTE PE TOTI INTR-UN FOR STIINTIFIC DE CERCETARE ??? ALO ministerul invatamantului>>>VEZI OPORTUNITATEA SI REALIZARILE PENTRU TARA??? ALOCATI FONDURI ,BATETI-VA pentru ASTA si BUCURATI_VA CA ..EI..!,EXISTA SI NU TREBUIE SA_I CUMPARAM DIN ALTA PARTE ! Ca americanii !….MA AUDE CINEVA ???…MA AUDE CINEVA ???

  33. bravo oameni buni !!!

  34. Pot fi interceptate foarte ușor de ce care vor sa vadă ce faci Cum ar fi cred eu ….
    A trimite unde către B iar C interceptează undele dintre A și B
    PĂREREA MEA

  35. Bravo lor si felicitari inca o data se dovedeste ca romanii au inteligenta peste mediea celor din vest ( care sunt retarzi plini de droguri si alcool si habar nu au de nimic prosti de dau in gropi la propriu strainii ) romani ca ei ne trebuie in tara si Romania va arata altfel

  36. 70% din comentarii numai prostii….și mai apar și deștepți pe aici care își etalează „inteligenta” ca nu e ok..vezi tu aia nu merge chiar asa.. Pai ce plm, ești tu capabil de asa ceva? De ce nu ești tu în locul lor? Dacă ei nu atunci cine?

  37. Oameni buni tot nu inteleg care este problema cu cei patru miliarde de oameni neconectati la net? Toti se bat in piept si ii vor conectati, de parca netul le v-a da de mincare si le v-a usura vietile.

  38. Wishwell Clara // 1 iunie 2016 at 20:31 // Răspunde

    Sper ca mai întâi să își înregistreze proiectul astfel vor venii străinii să îl fure așa cum fac de obicei. În rest le doresc multă sănătate și baftă în continuare. Felicitări!

  39. să facă aceste aplicaţii la noi în ţară de ce trebue să meargă la microsoft cu ele?păi ăia ne vor lua bani pe iele sau ne vor pune prin schimbarea de tehnologie săne cumpărăm alte telefoane.de ce trebue să fim noi ultimi peste tot?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii