Noutăți

Descoperire: Tratamentul pentru cele mai frecvente probleme de sănătate mintală utilizate în prezent ar putea fi ineficiente sau chiar dăunătoare pentru oamenii stângaci

Tratamentul pentru cele mai frecvente probleme de sănătate mintală ar putea fi ineficiente sau chiar dăunătoare pentru oamenii stângaci. Din anii ’70, sute de studii au sugerat că fiecare emisferă a creierului în parte poate fi asociată cu un anumit tip de emoție. Emoțiile legate de sentimentul de fericire, mândrie sau mânie se formează în partea stângă a creierului, în timp ce emoțiile asociate cu dezamăgirea și teama, se formează în emisfera dreaptă. Dar aceste studii s-au făcut aproape exclusiv pe oamenii dreptaci.

„Acest fapt simplu ne-a dat o înțelegere clară a modului în care funcționează emoția în creier. Acest model este inversat la oamenii stângaci”, asta potrivit lui Daniel Casasanto, profesor la Universitatea Cornell.

Conform noii teorii, numită “ipoteza sabiei și scutului”, felul în care efectuăm acțiuni cu mâinile noastre determină modul în care sunt organizate emoțiile în creierul nostru. Luptătorii de sabie din vechime își țineau săbiile în mâna lor dominantă pentru a ataca inamicul. În concordanță cu aceste obiceiuri de acțiune, rezultatele arată că emoțiile legate de acțiune depind de emisfera creierului care controlează mâna dominantă de “sabie” și emoțiile legate de evitare sunt aparțin emisferei care controlează mâna în care s-ar afla scutul dacă am pleca la război, adică mână non-dominantă.

Lucrarea are implicații într-un tratament actual pentru anxietate și depresie. Este vorba despre terapia neurală, care presupune aplicarea unei ușoare stimulări electrice sau magnetice în partea stângă a creierului, pentru a stimula emoțiile legate de apropiere. Casasanto sugerează că tratamentul le-ar putea fi dăunător stângacilor, având un efect opus. „Stimularea emisferei stângi ar diminua emoțiile de apropiere. Dacă le oferiți stângacilor tratamentul standard, probabil aceștia vor deveni oameni mai răi”, a declarat el.

Studiul sugerează că tratamentul funcționează doar pentru 50% din populație, iar stângacii ar trebui să beneficieze de tratamentul opus. Cu toate acestea, Casasanto avertizează că această cercetare a analizat doar reacțiile unor oameni sănătoși și este nevoie de mai multă muncă pentru a extinde aceste constatări într-un cadru clinic.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180618222617.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire: Tratamentul pentru cele mai frecvente probleme de sănătate mintală utilizate în prezent ar putea fi ineficiente sau chiar dăunătoare pentru oamenii stângaci

  1. Matrimonica // 26 iunie 2018 at 7:15 // Răspunde

    Sănătatea mentală va fi înțeleasă în totalitate peste 2 porci și jumate de covrig îmbusoiat în lapte praf.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii