Noutăți

Traseul sfânt din Bucovina și Nordul Moldovei

Unul dintre cele mai deosebite trasee turistice ale României este cel al mănăstirilor din Bucovina și Nordul Moldovei. Se pare că în această regiune există peste 70 de mănăstiri, dintre care jumătate sunt foarte cunoscute și, în consecinșă, cele mai vizitate. Uitându-ne la lista acestor obiective turistice sacre, realizăm că am avea nevoie de un număr considerabil de zile pentru a le putea vizita într-un singur concediu: Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Humor, Cacica, Biserica Arbore, Mânăstirea Bogdana din Rădăuţi, Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Biserica Mirăuţi din Suceava, Mânăstirea Durău, Mânăstirea Sihăstria, Mânăstirea Agapia Veche, Mânăstirea Secu, Mânăstirea Agapia, Mânăstirea Văratec, Mânăstirea Sihla, Mânăstirea Neamţului, Chilia lui Daniel Sihastru, Mânăstirea Dragomirna, Mânăstirea Cămârzani, Mânăstirea Bistriţa, Mânăstirea Pângăraţi, Mânăstirea Petru Vodă, Mânăstirea Tazlău, Mânăstirea Tarcău, Mânăstirea Ciolpani, Mânăstirea Războieni, Mânăstirea Bogdăneşti, Mânăstirea Râşca, Mânăstirea Probota, Mănăstirea Zamca, Mănăstirea Slatina, Biserica Sfântul Nicolae din Bălineşti, Biserica Sf. Treime. (lista romanianmonasteries.com)

Toate aceste locuri, clasate ca monumente istorice și arhitecturale, poartă cu sine legende vechi, transmise din generație în generație, poartă frumusețea locurilor neatinse de civilizația betonului și a sticlei, de traficul obositor al orașelor mari. Liniștea și frumusețea peisajelor ce înconjoară fiecare biserică și mănăstire în parte, te încarcă cu speranță.

unnamedchilia lui Daniil Sihastrul

Una dintre cele mai cunoscute este Mănăstirea Voroneț, ale cărei origini este povestită în cele mai frumoase legende românești. Două mari personalități ale istoriei noastre au ctitorit acest loc sfânt: Ştefan cel Mare şi cuviosul părinte Daniil, primul stareţ al mănăstirii. O candelă stă aprinsă permanent la mormântul său, de unde se ia binecuvântarea pentru slujbele de dimineaţă, după-amiază, şi de la miezul nopţi. Daniil Sihastrul este unnul dintre cei mai populari sfinți moldoveni și este cunosct și sub numele de “Sfantul Daniil schimonahul”, sau “Sfantul Daniil cel Nou”, spre a-l deosebi de proorocul din Vechiul Testament, sau de Daniil Stalpnicul.

Biserica pictată a Mănăstirii Voroneț este înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial.

140726Mănăstirea Voroneț

Cronicarul moldovean Ion Neculce descrie astfel întemeierea mănăstirii: “Iară Ștefan-Vodă, mergând de la cetatea Neamțului în sus pre Moldova, au mersu pe la Voroneț, unde trăia un părinte sihastru, pre nume Daniil, și bătând Ștefan-Vodă în ușa sihastrului să-i descuie, au răspunsu sihastrul să aștepte Ștefan-Vodă afară până ce și-a istovi ruga. Și după ce și-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat în chilie pre Ștefan-Vodă și s-au ispovedit Ștefan-Vodă la dânsul. Și au întrebat Ștefan-Vodă pre sihastru ce va mai face, că nu poate să să mai bată cu turcii: închina-vă țară la turc, au ba? Iar sihastrul a dzis să nu o închine, că războiul este al lui, numai, după ce va izbândi, să facă mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghe, să fie hramul bisericii… “

Manastirea-Agapia-(Agapia-Noua-sau-Agapia-din-Vale)-20101203131602Mânăstirea Agapia Nouă

O altă bijuterie din acest traseu sfânt este Mănăstirea Agapia, denumită şi Mânăstirea Agapia Nouă pentru a se diferenția de Schitul Agapia Veche. A fost construită între anii 1641-1643 fără o arhitectură specifică. Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, aflându-se pe locul doi ca populaţie după Mănăstirea Văratec. Între anii 1858-1861, pictorul Nicolae Grigorescu, în vârstă de doar 20 de ani, îmbogățește frumusețea acestui loc prin pictarea interioară a bisericii, lucrare încredințată artistului de către Maica Agapia – Tavefta Ursache. Lucrările inedite ale pictorului îmbină tradiția bizantină cu stilul neoclasic și cu arta populară românească. Este cunoscut faptul că Nicolae Grigorescu a ales drept model pentru fețele sfinților din picturile sale, preoții slujitori ai mănăstirii, călugarițe, sau țăranii și copiii din satele învecinate.

07-pictura-nicolae-grigorescu-manastirea-agapia

241490355-2057369-700_700-horz
Pentru puține popoare se găsește un ținut  relativ mic ca acesta în care să se cuprindă atâta frumusețe, atâta bogăție de astăzi și amintiri din trecut așa de îmbelșugate, de îndepărtate și sfinte“.  (Nicolae Iorga)

Mădălina Corina Diaconu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii