Noutăți

Transpirația umană ar putea deveni… o sursă de energie, pentru alimentarea unor dispozitive portabile

Cercetătorii au creat un plasture care, după ce este aplicat pe suprafața pielii unei persoane poate alimenta, cu energie electrică, un alt aparat de mici dimensiuni, folosind numai transpirația umană pentru producerea electricității. În viitorul apropiat, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a încărca acumulatorii diferitelor dispozitive portabile, precum telefoanele mobile, raportează New Scientist. Aceste dispozitive, ce folosesc transpirația pentru producerea de energie, ar putea fi integrate în haine.

Noua tehnologie a fost pusă la punct de către o echipă de cercetare de la Universitatea din California, San Diego. Plasturele are o lățime de câțiva centimetri și se atașează direct pe piele. Ineditul dispozitiv funcționează prin utilizarea unor enzime care acționează ca și componentele din interiorul bateriilor obișnuite. Reacțiile chimice sunt condiționate de către prezența acidului lactic, existent în mod natural în sudoare.

a

Cercetătorii spun că, anterior, obținerea unei cantități suficiente de energie electrică din plasturii de acest fel s-a dovedit a fi un lucru anevoios, dar că au reușit, acum, să extragă de zece ori mai multă energie, decât în încercările din trecut. „Acum obținem niște niveluri de putere impresionante”, a arătat cercetătorul Joseph Wang, de la Universitatea din California.

Oamenii de știință cred ca plasturele nou creat s-ar putea dovedi util, ca mijloc de alimentare a dispozitivelor de monitorizare a sănătății, cum ar fi noile tipuri de aparate de monitorizare a nivelului glucozei. Ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru alimentarea unor dispozitive de tip bluetooth, care să transmită informații legate de starea de sănătate a utilizatorului către o sursă externă, pentru o analiză ulterioară a acestora.

Un plasture de mici dimensiuni, având doar câțiva centimetri lățime, a reușit să genereze suficientă energie pentru asigurarea funcționării unui mic dispozitiv bluetooth (plus un LED), atunci când a fost purtat de către o persoană care se antrena pe o bandă de alergat.   d

c

Surse: techxplore.com, www.dailymail.co.uk

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii