Noutăți

Topul celor mai bizare execuţii publice medievale. Metodele sadice prin care le era prelungită agonia victimelor

Locuitorii oraşelor medievale erau nevoiţi să asiste execuţii publice care inspirau teroare şi în care adesea călăii trebuiau să prelungească agonia victimelor prin metode care depăşeau orice imaginaţie.

În vara anului 1514, Gheorghe Doja, liderul oştirilor ţărăneşti din Transilvania care s-au răsculat împotriva marilor latifundiari unguri a avut o moarte martirică. A fost aşezat pe un tron de fier înroşit în foc, iar călăii săi i-au smuls cu cleştii bucăţi din trup şi au obligat pe fratele şi apropiaţii săi să le mănânce.

Gheorghe Doja a rămas în istorie prin brutalitatea cu care a fost ucis, însă în Evul Mediu execuţiile ordonate de monarhi au devenit adesea spectacole ale ororilor.

Tăierea cu ferestrăul – moartea înfiorătoare a victimelor Inchiziţiei

Una dintre metodele de execuţie larg răspândită în Evul Mediu era „ferăstrăul”, o unealtă comună, care putea fi găsită în aproape toate casele. Potrivit unor istorici, tăierea cu ferăstrăul era destinată celor acuzaţi de vrăjitorie, adulter, crimă, blasfemie sau chiar şi hoţilor.

Victima era dezbrăcată şi atârnată cu capul în jos şi cu picioarele despărţite, astfel încât tăierea trupului să-i prelungească agonia, prin pierderea mai lentă de sânge şi pentru ca moartea să fie cât mai umilitoare.

În timpul Inchiziţiei, metoda a devenit şi mai populară, pe măsură ce inchizitorii călătoreau din sat în sat, deseori fără a avea asupra lor dispozitive de tortură. Unele victime erau tăiate complet în două, în timp ce altele erau tăiate până la abdomen, pentru a le prelungi timpul de deces.

Există mărturii istorice despre folosirea ferăstrăului pentru torturarea şi uciderea victimelor încă din Antichitate. Tracii ar fi recurs la astfel de execuţii, iar împăratul roman Caligula îşi privea victimele murind, în timp ce mânca.

Voievodul transilvan Mihael Szilagy, cumnat al lui Ioan de Hunedoara, a fost capturat în 1460 de turci şi, după ce a fost acuzat de trădare şi spionaj, a fost tăiat în două, la Constantinopol.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii