Noutăți

Toate galaxiile din universul nostru par să aibă o trăsătură comună extrem de surprinzătoare

Astronomii au descoperit că toate galaxiile, indiferent de mărimea lor, efectuează o rotație completă într-un miliard de ani. Altfel spus, materia de la marginea exterioară a galaxiilor efectuează o rotaţie completă în jurul centrului galactic în aproximativ 1 miliard de ani. În ceea ce privește centrul galaxiei Calea Lactee, oamenii de ştiinţă presupun că în centrul acesteia se află o gaură neagră supermasivă, denumită Sagittarius A, aflată în apropierea constelaţiei Săgetătorul. 

“Nu este o precizie de ceas elvețian. Însă indiferent dacă este o galaxie foarte mare sau foarte mică, dacă ai putea sta pe marginea extremă a discului în timp ce se rotește, ți-ar lua aproximativ un miliard de ani pentru a ajunge în același punct“, a explicat cercetătorul Gerhardt Meurer de la Universitatea din Australia de Vest a Centrului Internațional de Cercetare pentru Radio Astronomie (ICRAR).

Descoperirea de acum sublinează faptul că materia de la periferia galaxiilor mici se deplaseze mai lent decât în cazul galaxiilor mari, deoarece distanța parcursă, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică. Cercetătorii au măsurat vitezele radiale ale hidrogenului neutru în aproximativ 130 de galaxii, de la galaxii pitice neregulate şi până la galaxii spirale enorme. Aceste măsurători le-au permis astronomilor să calculeze timpul necesar fiecărei galaxii pentru a finaliza o rotație completă și acesta a fost, cu aproximaţie, 1 miliard de ani.

De asemenea, au găsit și o corelație între distribuția surselor de lumină precum stelele şi hidrogenul atomic aflat la marginea galaxiilor, ceea ce a confirmat faptul că materia de la periferia galaxiilor parcurge o rotaţie completă în jurul centrului galactic în aproximativ 1 miliard de ani. Studiul astronomilor a fost publicat în The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

sursa: https://www.sciencealert.com/hydrogen-galaxies-all-take-one-billion-years-to-rotate

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii