Noutăți

Testarea unei bombe atomice a pulverizat un munte din Coreea de Nord și a distrus complet poligonul de teste nucleare

Digi24.ro: Poligonul de testare nucleară al Coreei de Nord, aflat în munți, s-ar fi prăbușit, iar mai multe țări din apropiere se află acum în fața unui risc fără precedent de expunere radioactivă, au declarat două echipe de cercetători chinezi, potrivit South China Morning Post.

Distrugerea poligonului Punggye-ri ar fi avut loc după ce în zonă au avut loc cinci explozii nucleare, la baza Muntelui Mantap, din nord-vestul Coreei de Nord. Accidentele s-ar fi petrecut în luna septembrie a anului trecut, după ce regimul de la Phenian a efectuat un al șaselea test pentru bomba atomică. Potrivit Reuters, în incident cel puțin 200 de muncitori nord-coreeni și-ar fi pierdut viața, după ce un tunel de la o instalație de testare nucleară s-a prăbușit peste ei.

O echipă de cercetare condusă de Wen Lianxing, un geolog de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a ajuns la concluzia că poligonul a fost distrus în urma prăbușirii unui tunel aflat la aproximativ 700 de kilometri sub vârful muntelui. De asemenea, exploziile ar fi distrus complet muntele, pe care l-ar fi transformat în „fragmente fragile”.

Principala îngrijorare legată de acest accident este că statele din vecinătatea Coreei de Nord ar putea fi afectate de un nor radioactiv, după explozia bombei de 100 de kilotone, pe data de 3 septembrie 2017, care a vaporizat pur și simplu poligonul și a lăsat în urmă un crater cu diametru de 200 de metri.

Explozia a cauzat și trei cutremure, dintre care unul de magnitudine 5,3. Institutul american de geofizică a anunţat atunci că seismul a avut loc la suprafaţă, şi nu la adâncime, aşa cum ar fi fost normal pentru un cutremur natural, ceea ce confirma faptul că a fost cauzat de un test nuclear de proporții.

Citește mai mult: Digi24.ro

kim nuclear 2


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii