Noutăți

Tărâmul de foc. Azerbaidjanul, țara pe care Alexandre Dumas o descria ca fiind un “templu al focului”. Motivul?

Azerbaidjanul este una dintre cele mai vechi țări din lume producătoare de petrol. Industria de petrol din Azerbaijan produce aproximativ 800.000 de barili de petrol pe zi și aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz pe an. Există atât de mult petrol și gaze naturale în micuța țară cu deschidere la Marea Caspică încât acesta se revarsă la propriu.

Din cauza solului îmbibat cu petrol numeroase incendii devastatoare au lovit țara din antichitate și până în prezent, unele dintre acestea fiind raportate inclusiv de către Marco Polo în secolul al 13-lea sau mai târziu de faimosului scriitor Alexandre Dumas, care a descris regiunea ca fiind un „templu al focului”. Incendiile spontane cauzate de infiltrațiile de gaze au dus la crearea în trecut a unui cult al închinătorilor la foc.

Există cel puțin trei locuri în care focul încă arde de mii de ani. Yanar Dag, care într-o traducere liberă înseamnă muntele care arde, este un astfel de loc unde focul generat de gazele naturale este încă viu. Ateshgah Baku este un alt sit celebru în care se menține focul de mii de ani. Acest complex pentagonal, destinat zoroastrienilor, a fost construit în secolele 17 și 18. Focul era în trecut alimentat de un zăcământ de gaze naturale subterane situate direct sub complex, însă exploatarea rezervelor în timpul regimului sovietic a pus capăt fluxului de gaze naturale la templu în 1969 și au stins focul considerat sfânt.Templul a fost transformat într-un muzeu la scurt timp după această dată. Astăzi, focul care se poate vedea aici este alimentat de la rețeaua de gaz artificială care alimentează și orașul Baku.

yanar-bulag-22 yanar-bulag-12 ateshgah-of-baku-22 ateshgah-of-baku-12 yanar-dag-32 yanar-dag-22

 sursa: Atlas Obscura Amusingplanet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii