Cunoaste lumea

Noutăți

Tainele piramidelor din Egipt și din Bosnia… (Foto)

  •  
  •  
  •  

Amenhotep al IV-lea s-a născut pentru a deveni con­ducător al Egiptului – aşa spun izvoarele isto­rice. Însă despre naşterea, copilăria şi, în general, despre viaţa acestui faraon nu se ştie aproape nimic.

Se poate să se fi născut în 1353 î.e.n. sau în 1336 î.e.n., în Teba sau… altundeva. Când avea 16 sau 24 de ani, a urcat pe tron şi e posibil să fi fost deja căsătorit cu Nefertiti, o altă figură egipteană mitică, împreună cu care se ştie că a avut cel puţin şase fete, în vreme ce cu o altă soţie a avut un fiu devenit ulterior celebru: Tutankhamon!

După şase ani de domnie, dintr-un motiv misterios, Amenhotep al IV-lea a hotărât să abandoneze religia politeistă, alegând să se închine unei singure divinități: Aton, Zeul Soarelui.

Și-a luat el însuși numele de Akhe­naton („Servitorul lui Aton”) şi a mutat capitala Egip­tului în Akhetaton (azi, Amarna), un oraş cons­truit de la zero, în timp record.

După încă 12 ani de domnie, marcaţi de rebeliuni ale popu­laţiei şi de uneltiri ale elitei egiptene, Akhe­naton a murit.

Atât doar că nu se ştie cum! De moarte bună, asasinat cu o armă sau prin ad­minis­trarea unei otrăvi?

Conform unor cerce­tători, ar fi fost în­gro­pat în mormântul pe care şi-l pregătise di­nainte în Akhetaton şi e adevărat că în Amarna a fost descoperit un mormânt regal, numai că el era gol şi neinscripţionat!

Aşadar, iată că până şi moartea şi soarta mumiei lui Akhenaton repre­zintă un mister! Care e posibil, dar nu sigur, să fi fost parţial elucidat!…

În 2005, Semir Os­managic, un bosniac, doctor în ştiinţe sociale, a făcut o descoperire fa­buloasă: un grup de cinci dealuri din apro­pierea orăşelului Viso­ko, din zona centrală a Bosniei, s-au dovedit a fi nu nişte simple forme de relief, create de Mama Natură, ci nişte piramide perfecte, semi-îngropate, de dimensiuni uriaşe!

Cea mai mare dintre ele, Pi­ramida Soarelui, are o înălţime de cel puţin 300 de metri, deci aproximativ dublul înălţimii Marii Pi­ramide egiptene din Giza, în vreme ce urmă­toa­rea ca mărime, Piramida Lunii, are o înălţime de „doar” 190 de metri, ceea ce înseamnă că şi ea este cu 50 de metri mai înaltă decât Marea Piramidă egip­­teană!

În urma analizelor iniţiale, s-au constatat următoarele: toate cele cinci piramide (celelalte trei au fost botezate Piramida Dragonului, a Iubirii şi Tem­plul Pământului) au câte patru feţe triunghiu­lare, unghiurile colţurilor şi unghiurile feţelor fiind perfect regulate!

Feţele sunt perfect orientate spre punctele cardinale – nord, sud, est şi vest! Vârfurile a trei dintre piramide, cele mai mari, formează, din punctul de vedere al aranjamentului spaţial, un triunghi echilateral!

Poziţiile şi înălţimile relative ale Piramidei Soarelui şi Piramidei Lunii proiec­tează o umbră enormă, care marchează invariabil solstiţiul de vară.

Mai mult: Formula AS

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii