Noutăți

Tăbăcării din piele neschimbate de secole, în Maroc. Urina de capră și găinațul de porumbel, printre agenții de tratare a viitoarelor haine (galerie foto)

Orașul Fez, al treilea ca mărime din Maroc, a fost fondat în secolul al VIII-lea și acum este acasă pentru peste un milion de oameni. Orașul are un caracter tradițional aparte, asta în special datorită centrului vechi denumit Fes el-Bali, neschimbat din punct de vedere arhitectural de secole.

Orașul are alei pietonale înguste, unde sute de comercianţi şi meşteşugari vând curmale, peşte proaspăt, condimente, vase de cupru, covoare şi instrumente muzicale.

Fez este, de asemenea, renumit pentru produsele sale din piele; cea mai mare parte dintre acestea provin din bazarul din piele (Souq). Aici sunt trei tăbăcării, cea mai mare și cea mai veche fiind Chouara tannery, care are o vechime de aproape o mie de ani.

grggt qrwr feggrt qdfqf dfaf

Tăbăcăriile din Fez sunt compuse din numeroase vase de piatră asemănătoare unor gropi, care sunt umplute cu o gamă largă de coloranţi şi diferite lichide şi sunt înşirate precum culorile unui pictor. Zeci de oameni, mulţi cufundaţi adânc până la talie în coloranti, lucrează sub soarele fierbinte, pentru a înmuia pieile crude în lichidul din vase.

Pieile sunt mai întâi înmuiate într-un amestec de urină de vacă nestins, apă și sare. Acest amestec ajută la descompunerea pielii dure, a excesului de grăsime și a părului rămas. Pieile sunt înmuiate timp de două, până la trei zile. Apoi sunt apoi înmuiate într-un alt set de vase, care conţin un amestec de apă şi găinaţ de porumbel. Excrementul de porumbel conține amoniac, care acționează ca un agent de emoliere ce permite pielii să devină mai maleabilă iar vopseaua să intre mai bine. Tăbăcarul frământa pielea folosindu-și picioarele timp de până la trei ore pentru a atinge finețea dorită.

ghyr feeggn fazzaq qqwrr qrtth

sursa:  Moroccan Bling / About.com / technologystudent.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Tăbăcării din piele neschimbate de secole, în Maroc. Urina de capră și găinațul de porumbel, printre agenții de tratare a viitoarelor haine (galerie foto)

  1. De aia merge acolo treaba, că nu se tem nici de boala vacii nebune, nici de gripa aviară! Dacă noi ne temem și de ruși și de americani și de europeni și, în general, de toate bacteriile!…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii