Noutăți

Surprize ale istoriei: Un nepot al regelui DECEBAL devine Împărat Roman. O spun sursele istorice latine…

Aceste informații le cad greu denigratorilor culturii geto-dacice. Aceste informații nu vor fi găsite în cărțile de istorie pentru școlari și liceeni, deși ar trebui să constituie capitole obligatorii.

Înainte ca Imperiul Roman să fie condus de DACUL Galerius (între 305 și 311 e.n.), cel care conform lui Lactantius (în lucrarea “De mortibus persecutorum”) a dorit să schimbe chiar titulatura Imperiului Roman în cea de Imperiul Dacic, un alt geto-dac a ajuns împărat roman. Este vorba de Regalianus, despre care găsim acest pasaj în lucrarea “Historia Augusta” (o colecție de biografii ale împăraților romani, din perioada 117-284 e.n.):

“Regalianus îndeplinea funcția de comandant militar în Iliria și a fost făcut împărat. Autorii acestei fapte au fost locuitorii din Moesia (Dobrogea și nordul Bulgariei – n.m.). Acest Regalianus a fost un bărbat priceput în treburile militare și suspect lui Galienus (Împărat roman – n.m.) încă de mai nainte, deorece părea că este demn de domnie. Se spune că el era de neam dacic și chiar rudă cu însuși Decebal.

regalianus 1

Moneda cu chipul lui Regalianus

Desigur, Galerius și Regalianus nu sunt singurii împărați romani de origine traco-geto-dacică. Numărul celor cu rădăcini traco-geto-dacice este mult mai mare, printre ei fiind și uriașul (la propriu) Maximin Tracul, ciobanul devenit militar și apoi Împărat Roman, un om care avea aproape 2,5 metri înălțime.

Oare cât de incitantă ar fi istoria noastră dacă toate aceste realități ar ajunge în cărțile de istorie, iar copiii noștri le-ar descoperi din primii ani de școală? Este posibil acest lucru? Da, atunci când nu vom mai fi colonia altora, când nu vom mai fi conduși de alogeni, mai ales în spirit!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Surprize ale istoriei: Un nepot al regelui DECEBAL devine Împărat Roman. O spun sursele istorice latine…

 1. Astfel de informații face romanii sa fie mândri de strămoșii lor. Pentru denigratori și trădători e ca un spin în pantof astfel de revelații.

 2. ionescu silviu // 1 martie 2017 at 19:06 // Răspunde

  si acum va fi ales un dac sa conduca fraiele intregului glob ASA VREA D-ZEU
  nu patriarhul si nici papa

 3. Probabil că dacă ar fi scoase din umbră detalii despre mulți oameni mari care au făcut Istorie în istorie, mândria cu care ne-am făli atunci ar văduvi multe nații ale Pământului de fala cu care se mândresc ei cu vreo istorie pentru care pretind drepturi de autor.

 4. Până la manuale, bine ar fi ca explicaţiile şablon pe care le dau muzeografii să aibă aprobarea specialiştilor pe epoca respectivă. Azi am avut o experienţă mai puţin plăcută, vizitând un muzeu.
  În sala dedicată mozaicului etnic dobrogean, ghidul a amintit în treacăt de diceeni ca fiind numiţi astfel după localităţile de unde proveneau. Care localităţi? am întrebat, doar erau băştinaşi. Aşa spune o sursă de primă mână.
  În altă sală: „se spune că Traian a venit să cucerească Dacia pentru bogăţiile sale, dar imperiul roman era în expansiune, oricum îşi mărea graniţele”.
  Doamna respectivă era specializat în istorie modernă, toată stima pentru ce ne-a prezentat mai apoi, dar revin la ideea din primul paragraf.

 5. cetățeanul tulburat // 2 martie 2017 at 6:42 // Răspunde

  Istoria care ni s-a povestit la școală este falsă, trebuie rescrisă istoria planetei, însă adevărul nu poate fi digerat de biserică, pentru că trebuie să credem în continuare în spiriduși și Moș Gerilă…

 6. In cartea Elemente de istoria generale tradusa si adăugată de Al. I. Cretiescu, tom I, an apariție 1856, pag. 573, scrie ca la inceputul secolului IV, 5 din cei 6 imparati romani erau originari din Dacia, respectiv Galeriu, Maximin, Liciniu, Maxentiu si Maximian

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii