Noutăți

Surprize ale istoriei: Cum a fost umilit Napoleon Bonaparte de un detaşament de ȚĂRANI ROMÂNI

Așa după cum s-a dovedit adeseori, cunoaștem puțin despre istoria strămoșilor noștri, manualele de istorie fiind departe de multe episoade excepționale ale trecutului românilor. Dacă în cazul geto-dacilor sistemul ni-i prezintă ca pe niște strămoși mai necivilizați, pe care i-au învățat romanii să se spele, despre românii din Evul Mediu se spune că aveau armate neistruite, formate din țărani aduși direct de pe câmp, deși o serie de dovezi pun în evidență faptul că domnitorii români aveau și armate profesioniste, extrem de bine instruite…

Prin urmare, pentru mintea celor care îl iau pe un Boia drept reper de informație istorică, posibilitatea ca un detașament de țărani români să-l fi umilit pe Napoleon Bonaparte pare o altă mistificare grosolană a naționalismului de tip fascist cu care ștampilează, în ignoranța lor, orice încercare de scoatere la lumină a unor episoade eroice cu care românii se pot mândri.

În legătură cu subiectul acestui articol, ziarul Adevărul a publicat acum câteva zile informații deosebit de interesante, pe care vi le supun atenției. Evenimentul relatat în Adevărul se referă la anul 1796 când armatele conduse de tânărul general Napoleon Bonaparte purtau un război crunt cu Imperiul Habsburgic. Cu tot talentul său militar, Napoleon s-a împotmolit două zile la podul de la Arcole, unde a fost aproape să își piardă viața. Aici, o unitate de țărani liberi din zona Bistriței, care luptau în armata austriacă, s-au dovedit a fi o nucă foarte tare pentru soldații francezi. Luptători neînfricați și trăgători de elită, ei au rămas consemnați în relatările vremii…

Iată un fragment din ziarul Adevărul:

<<Ofiţeri francezi umiliţi de „cătanele negre”

Podul de la Arcole era apărat de un batalion de ţărani năsăudeni care luptau în armata austriacă. Făceau parte din „Regimentul II Valah de infanterie grănicerească“ şi aveau misiunea de a nu-l lăsa pe Napoleon să treacă podul. Nici nu avea de gând să o facă. Mulţi fără uniforme, înarmaţi cu puşti şi săbii scurte, dar ajutaţi şi de câteva piese de artilerie, grănicerii năsăudeni erau cât pe ce să rescrie istoria, mai ales prin îndărătnicia cu care au apărat podul.

Ofiţerii francezi cu trupe de asalt experimentate au atacat în valuri podul. Cu toate acestea, timp de 48 de ore, oştenii valahi au făcut prăpăd în rândul armatei franceze. „Generalii francezi asaltează podul în fruntea semibrigăzilor, dar toate eforturile lor eşuează din cauza rezistenţei dârze a grănicerilor români. (…) După o luptă de o violenţă neobişnuită, francezii au fost respinşi, acoperind în grămezi cu trupurile lor podul şi numai puţini reuşiseră să scape din această ploaie de gloanţe”, scrie istoricul Ioan Pop în „Revista Bistriţei”.

Francezii au atacat în valuri repetate timp de două zile. Năsăudenii, despre care Napoleon în niciun caz nu ştia că sunt români, îi făceau zile fripte şi dovedeau calităţi ostăşeşti ieşite din comun spun istoricii. Erau oameni căliţi şi ţintaşi de elită care rareori greşeau ţinta. ”Un rol important în aceste lupte l-au avut trăgătorii de elită din cadrul batalionului care, prin tragerile lor precise, au provocat mari pierderi inamicului”, preciza acelaşi Ioan Pop. În ultimă instanţă au fost aruncaţi în luptă grenadierii francezi, trupe de elită, formate din cei mai buni soldaţi. Nu au avut nici ei o soartă mai bună, fiind pur şi simplu măcelăriţi şi împinşi în mlaştina de sub pod.

Un autor străin, Gustav Amon Treuenfest, evocă şi el momentul înfruntării lui Napoleon cu regimentul năsăudean. Mai mult decât atât, acesta spune că Napoleon a scăpat ca prin minune cu viaţă, salvat de fumul provocat de praful de puşcă. ”Prin norul gros de fum al armelor de foc, batalionul n-a putut observa pătrunderea pe pod a lui Bonaparte cu drapelul, căci altfel ar fi fost jerfta sigură a unui glonţ tras de un trăgător de elită”, preciza acesta. Rezistenţa batalionului la podul Arcole este redată şi de contele de Las Casas Emmanuel-Augustin-Dieudonné-Joseph, în lucrarea sa, ”Le Mémorial de Sainte-Hélène”.>>

Citește tot articolul aici: Adevarul.ro

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Surprize ale istoriei: Cum a fost umilit Napoleon Bonaparte de un detaşament de ȚĂRANI ROMÂNI

 1. Uite eu nu stiam aceste fapte si intamplari.E pacat ca nu am fost informati mai bine in scoala despre istoria romanilor din imperiul
  Austro ungar.Inafara de “Padurea spanzuratilor” a lui Rebreanu putine informatii relatate.
  Merita aprofundat subiectul.
  In priviinta D-lui Boia e bine ca-i pomeniti numele.Si eu ca ” manelistu'”…sa se stie…!”

 2. Wishwell Clara // 12 septembrie 2016 at 17:52 // Răspunde

  Nici nu am stiut de aceste fapte si intamplari. Aschiuta are dreptate. Subiectul merita aprofundat. Mi-ar place sa aflu mai multe lucruri adevarate despre istoria noastra. Ca m-am saturat de minciunile de la scoala. Numai lucruri rele spun despre stramosii nostrii de parca ei nu ar fi avut religie, cultura, traditii etc. Ne-au innebunit cu romanizarea aceasta care in mare parte mai este si falsa.

 3. Aproape ca as crede daca n-as fi citit in mai multe fragmente de texte din sec XVI-XIX in care apar valahii imbracati in negru sau valachis nigris…ori mavro-vlahi. Si nu prea erau din Ardeal ci din zona Dalmatiei.Si erau vestiti pt tehnica lor in lupta corp la corp si pt ura impotriva turcilor! Ca si pt faptul ca erau mercenari
  Sunt tare curios daca si acum copiii invata la scoala jumatatea favorabila a citatului din Strabon, cel cu dacii cei viteji si intelepti!

  • recent un domn cu muuuuuuuult mai destept decat oricare de aici , istoric si custode a unei impresionante colectii de carti vechi care a fost descoperita de curand,A declarat ca are in colectie o carte care descrie in amanunt razboaiele purtate de Napoleon deoarece cel ce a scris cartea l-a insotit pe toate fronturile.Era roman….Mergi la prima scoala Romaneasca din Brasov si ai acolo istoria din ultima mie de ani cel putin….asta daca esti asa de insetat de informatie cum te dai! P.S.- invata slavona daca vrei sa citesti cartile:))

 4. daca ai fi fost nasaudean ai fi stiut……………sunt lucruri care nu sunt la scola despre rominia,etc,etc,etc…………………….

 5. Nicolette Orghidan // 5 iunie 2017 at 17:34 // Răspunde

  Da, bun articolul, binevenit cu aceste precizări să mai descâlceze acest ghem al istoriei scrisă și înțeleasă de unii după ureche. Nu-i prima dată, și nici prima relatare istorică pe care acest Boia o interpretează după propria-i viziune și după propria-i imaginație. Repet, binevenit acest articol cu precizările de rigoare.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii