Noutăți

Surprinzătoarea poveste a gladiatorului Skirtos – tânărul luptător DAC care a murit la Tomis, după șase victorii în arenă

Într-o veche și voluminoasă carte de istorie, scrisă de către Constantin Giurescu, mi-a atras atenția, cu ani în urmă, imaginea pietrei funerare a lui Skirtos Dakesis, viteaz gladiator autohton care și-a pierdut viața prematur, așa cum li s-a întâmplat multor confrați de-ai săi. Nu știm cine i-a fost adeversar. S-ar putea ca o lovitură de sabie să-i fi curmat zilele fulgerător, după cum e posibil să fi trecut prin imense dureri, înainte ca sufletul său să părăsească trupul și această lume.

ret-secCu toate că la vremea sa a fost, aproape sigur, un om vestit în Sciția Mică – dovadă fiind însuși monumentul său funerar – timpul a șters amintirea sa. Singura sursă de informații este stela funerară decoperită la Constanța și datată în secolul III, al cărei calcar a fost cioplit și grijuliu șlefuit pentru a-l înfățișa pe viteazul Skirtos. Atunci când spunem că a fost un viteaz nu ne vom afla pe tărâmul supozițiilor. Pentru că iată ce scrie pe stelă, în limba greacă, de-a stânga și de-a dreapta siluetei luptătorului dac: „Skirtos Dakesis, om liber, cu șase victorii, am părăsit viața de timpuriu și zac la Tomis, mormântul fiindu-mi locuință. Vă urez sănătate!”

Skirtos este înfățișat pe monument îmbrăcat ca un gladiator de tip retiarius. Conform regulilor de luptă în arenă, retiarius-ul era acel gladiator care încerca să-și pună opozantul în imposibilitate de-a se mai apăra cu ajutorul unei plase, urmând ca loviturile de anihilare să fie aplicate cu tridentul (furcă prevăzută cu trei țepușe). De obicei, adversarul retiarius-ului era secutorul. Arma acestuia era o spadă și, pentru a se apăra de atacuri, avea dreptul de a purta un scut.

Ca veșmânt, Skirtos Dakesis purta, în imaginea de pe monument, o tunică, având mâneci scurte. Pe unul dintre brațe poartă o apărătoare, pesemne din piele. Armele sale erau o furcă de dimensiuni mai mici, un trident și un pumnal. Lângă piciorul luptătorului este reprezentat câinele său, ce și-a acompaniat stăpânul pretutindeni, cu credință, de vreme ce a fost înfățișat cu ajutorul daltei, în piatră. Un om dedicat luptei și un câine fidel stăpânului. Este imaginea care a traversat secolele, oferindu-ne o mică dar prețioasă frântură din viața străbunilor noștri daci, în Scythia Minor aflată sub stăpânire romană.

sd

Și strămoșilor, la fel ca și nouă, li se întâmpla (fiind constrânși sau înduplecați) să poarte, în diferite feluri, lupte pentru cauze care nu le aparțineau. Uneori erau biruitori, alteori cădeau. După șase victorii, a venit rândul dacului Skirtos să fie răpus, pentru a se despărți de lumea aceasta și a se prezenta la întâlnirea cu Timpul, cu neînduplecatul Cronos. Cât de previzibil era destinul unui gladiator!

Tomi Tohăneanu

Sursa imagine 1: pinterest.com

Sursa imagine 2: foto

Sursa informații și imagine 3: clasate.cimec.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Surprinzătoarea poveste a gladiatorului Skirtos – tânărul luptător DAC care a murit la Tomis, după șase victorii în arenă

 1. Multumiri pentru articol! Fara indoiala Skirtos a fost un om remarcabil iar victoriile lui ca si gladiator cred ca au fost cu totul deosebite din motiv ce i s-a daltuit acea stela funerara la Constanta care dainuie din secolul III.
  M-a impresionat mult si faptul ca prietenul sau, cainele, a fost infatisat alaturi de el..foarte frumos…

 2. Ma bucur sa aflu astfel de informatii, dar de ce trebuie sa-i numim pe toti daci? Daca atat numele cat si limba de pe monument este greaca, cum ar fi putut fi acest gladiator dac?
  E pacat…prin aceasta metoda site-ul isi pierde credibilitatea daca tot incearca sa-i transforme pe toti in daci. Pana si titlul atrage atentia pe DAC, in genul stirilor “senzationale”.

  Vrem sa ne aflam istoria, dar vrem adevarul cu bune si cu rele.

  • Daca vreti sa va cunoasteti istoria, trebuie sa fiti deschis la minte. Faptul ca limba e greaca, nu inseamna ca obligatoriu toti cei din acea zona trebuie sa fie greci!Sau nu ati aflat inca ce populatii locuiau in vremea aia in Scitia Minor. Poate o sa va surprinda dar, pe langa greci, romani si alte natii, acolo traiau si geto-daci, ca nu e un loc de pe o alta planeta! Dincolo de asta, ia vedeti in interiorul textului cum se mai numea Skirtos…

   • care e originea alfabetul grec? // 23 septembrie 2016 at 16:34 // Răspunde

    E foarte posibil ca alfabetul grec sa fi fost un alfabet balcanic-tracic! Cum grecii si-au insusit zeii tracici tot asa de bine si-au insusit si alfabetul balcanic-tracic. Tablitele de la Sinaia contin caractere grecesti plus alte caractere ce corespond la silabele noastre specifice!

    Sper ca adevarata istorie sa iasa in sfirsit la lumina!

 3. Ceva,de aseara, imi spune ca ambii combatanti au fost oameni liberi, care practicau o ,,meserie”.Se cunosteau foarte bine si nu a fost o lupta impusa si nici un accident.S-au luat unul pe celalalt in infern.Skirtos -Skirtu -Scurtu(mic si indesat).Gladiatorii nu mai aveau nume,lanistul le dadea un nume de scena, deoarece erau actori.Singerosi,la inceput,dar actori.Boala marilor imperii;papica!Sclavii au inceput sa fie fiscalizati in conditiile in care,vitele erau folosite pentru hrana.Nu mai aveai voie sa-l ucizi sau sa-l torturezi pina la moarte.Din cite am citit ,uciderera unui sclav,putea echivala cu uciderea unui om liber,pedeapsa fiind aplicata tuturor detinatorilor de sclavi,ca fiind crima.Acest lucru a fost aplicat si gladiatorilor si din acest moment,,gladiatul”s-a transformat in arta.Singurele ucideri permise ar fi fost acele ,ale condamnatilor la moarte,cind l-i se puneau casti de andabati(fara viziere,nu vedeau adversarul).Un surogat al vechilor lupte.Nu rareori ,imparati au coborit in arena pentru a-si arata indeminarea.Foarte multi oameni liberi ofereau servicii lanistilor,trebuind doar sa arate ca aveau talent in minuirea armelor.Limba greaca,he…toti nobilii daci cunosteau mai multe limbi.Deci,in principal, greaca si latina.:)) Pileat,pilit,slefuit- om invatat,nu va spune nimic?Las-o naibii de caciula..dupa spusele unora, in zilele obisnuite un taraboste nu se deosebea de ceilalti oameni(probabil,dupa rinduiala intemeierii familiilor,cu copii adoptati , ceilalti nici nu stiau exact cine este stapinul.Chiar mai putini il cunosteau si pe rege)!Iar la Tomis ,limba vorbita era greaca!In acea vreme,inca.Ca sa revin,cel mai probabil,s-au ucis unul pe celalat.Motivul?….iti da viata si te omoara:)).Ma rog!

 4. ” skirtos Dakesis, om liber…va urez sanatate”

  frumoasa inscriptie pe stela funerara a viteazului dac
  probabil pentru un om liber in acele vremuri, a fi gladiator insemna a practica un sport periculos sau chiar o meserie din care iti puteai sustine material familia…cred ca acesti gladiatori erau adevarate vedete..din pacate pana pierdeau lupta caci asa isi pierdeau si viata…

 5. Faza reala:
  Ea -colegu’
  ,ce inseamna ,,coroaba”,ca toata lumea imi striga asa…?
  El -colega,inseamna,,draga mea”,pe ungureste,neologism preluat din limba rusa,se pronunta ,,korova”si inseamna acelasi lucru…
  mda..oricind trebuie sa-ti deschizi mintea!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii