Noutăți

Sunt corpurile noastre radioactive?

 •  
 •  
 •  

Da, corpurile noastre sunt în mod natural radioactive, pentru că mâncăm, bem și respirăm substanțe radioactive, care sunt în mod natural prezente în mediu. Aceste substanțe sunt absorbite de corpul nostru, de țesuturi, organe și oase. Cel mai des întâlnim în organism un izotop radioactiv de potasiu numit potasiu 40. Potasiul este ingerat de corp prin multe alimente și este un element extrem de important pentru buna funcționare a organismului uman. Cantitatea de izotop radioactiv 40 K la o persoană cu masa corporală de 70 kg este de aproximativ 5.000 (Bq) becquereli. Uraniul se afla peste tot, inclusiv în corpurile noastre. O persoană ingeră aproximativ 2 µg (1/15.000-a parte dintr-o uncie) din alimentele și apa consumată zilnic, jumătate fiind absorbit de corp. 

Conform Institutului internațional de Măsurare al Radiaților, și cele emise de corpul uman pot fi măsurate folosindu-se detectoare speciale. Aceste detectoare pot măsura razele gamma emise de materiale radioactive care se află în sau pe corp. De exemplu, o scanare a întregului corp cu un astfel de echipament poate măsura cu ușurință cantitatea de 40 K care este în mod natural 0,0117 % din totalul de potasiu din organism.

Radioactivitatea naturală a fost descoperită în 1896 de Henri Becquerel, pe când studia luminescența unor săruri ale uraniului. În 1898, soții Marie și Pierre Curie au descoperit poloniul și radiul, două elemente cu radioactivitate mult mai puternică decât a uraniului. Radioactivitatea artificială a fost descoperită de soții Irène și Frédéric Joliot-Curie în 1934. Legile generale ale radioactivității au fost elaborate de către Ernest Rutherford și Frederick Soddy în 1903.

Radioactivitatea este un fenomen fizic prin care nucleul unui atom instabil, numit și radioizotop, se transformă spontan (se dezintegrează), degajând energie sub formă de radiații diverse (alfa, beta sau gama), într-un atom mai stabil.

sursa: hps.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Sunt corpurile noastre radioactive?

 1. O voce romaneasca! // 21 septembrie 2016 at 11:30 // Răspunde

  Ştefania Mărăcineanu a decouvert la radioactivite artificielle avant toute autre personne!

  De ce se uita?
  Adica Ştefania Mărăcineanu a descoperit radioactivitatea artificială înainte de Marie Courie:

  http://www.cunoastelumea.ro/romance-faimoase-xi-stefania-maracineanu-si-radioactivitatea-artificiala-inainte-de-marie-courie/

 2. K, Na… izotopii si tot tabelul lu’ Mendeleev si …toata VIATAAA-i RA-DI-O -A – CTI – VAAAAA …radio-activati instantaneu / perpetuuu…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii