Noutăți

Sunetele captate în premieră de oamenii de știință în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ

Oamenii de știință de la NOAA, Național Oceanic and Atmospheric Administration au publicat prima înregistrare audio realizată la o adâncime de 10.972 de metri pe fundul Groapei Marianelor. Aceasta este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, iar captarea sunetelor auzite la o asemenea adâncime s-a făcut cu ajutorul uni hidrofon special creat și capsulat într-o cutie confecționată din titan.

Groapa Marianelor se află în Oceanul Pacific, în apropierea de Guam. La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost vizitată de Jacques Piccard şi Don Walsh, care, după o coborâre ce a durat 4 ore şi 48 de minute, au atins adâncimea de 10.916 m.

Presiunea la această adâncime este incredibilă. Am fost nevoiți să coborâm hidrofonul cu o viteză de doar cinci metri pe secundă pentru a putea face față schimbărilor de presiune, a declarat Haru Matsumoto, inginer de la Universitatea de Stat din Oregon.

Hidrofonul a fost lăsat 23 de zile timp în care a captat multe sunete interesante, de la balene și alte vietăți marine și până la cutremure.

balene:

cutremur:

sursa: sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii