Noutăți

Submarinul lui Nikonov. Primul submarin militar construit de om a fost realizat în secolul al XVIII-lea. Află-i povestea!

Unul dintre primele concepte pentru o barcă cu vâsle subacvatică a fost realizat de către William Bourne în anul 1578. Însă de abia 40 de ani mai târziu planurile sale au fost puse în practică de către olandezul Cornelius Drebbel. Submarinul Drebbel era construit din lemn, propulsat de vâsle și putea sta sub apă timp de câteva ore. Se putea scufunda până la 3-4 metri adâncime iar încheieturile erau „sigilate” cu lambouri de piele.

În 1718, un tâmplar rus pe nume Yefim Nikonov i-a scris lui Petru cel Mare că este capabil de ai construi acestuia o “navă secretă”, care ar putea naviga sub apă, fiind extrem de eficientă în războaie. Curios și interesat, țarul a acceptat propunerea lui Nikonov, punându-i la dispoziție toate elementele necesare construirii mașinăriei. Nikonov a terminat construcția modelului în anul 1721.

Submarinul lui Nikonov era construit tot din lem, avea o formă de butoi și era înarmat cu “tuburi de foc”, o armă înrudită cu aruncătoare de flăcări. Submarinul trebuia să se apropie de un vas inamic, să iasă la suprafață și cu ajutorul acestor tuburi să dea foc navelor inamice.

submarin2 submarin3 submarin

Însă lucrurile nu au stat cum și-a imaginat Nikonov. Primul test realizat în toamna anului 1724 a fost un dezastru. Submarinul s-a scufundat și s-a rupt în două după ce a lovit mai multe stânci. Nikonov însuși, împreună cu patru vâslași erau înăuntru. A fost un miracol faptul că echipajul a reușit să se salveze.

După mai multe teste eșuate, în 1727 consiliul marinei imperiale ruse își pierde răbdarea cu Nikonov și îl acuză pe acesta de abuz de fonduri publice. Este trimis să lucreze, pentru a-și plăti datoria față de țară, într-un șantier naval de pe râul Volga.

50 de ani mai târziu, americanii își construiesc și ei un submarin militar pe care îl și folosesc în timpul Războiului de Independență al Statelor Unite ale Americii (1775). Numit Turtle, submarinul a fost proiectat de un inventator american pe nume David Bushnell. Avea o formă de ou și putea găzdui doar o singură persoană. Era propulsat de o elice și putea atinge o viteză de 48 km/h. Vasul putea sta sub apă timp de aproximativ treizeci de minute.

submarin5 submarin4

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii