Noutăți

Stupoare: China își subevaluează public performanțele economice pentru a-și masca creșterea economică fabuloasă

Aktual24.ro: China are proasta reputatie ca „umfla” datele economice, mai ales la nivel de provincii. Insa trei economisti, intre care doi din New York, sustin ca problema e exact invers: datele oficiale chineze subevalueaza performanta Chinei, a doua cea mai mare economie la nivel mondial.

O lucrare stiintifica, condusa de economistii Hunter Clark, Maxim Pinkovskiy si Xavier Sala-i-Martin, iese din normele conventionale pentru a analiza economia Chinei. Autorii se bazeaza pe un indicator neobisnuit pentru a masura performanta chineza – luminile nocturne inregistrate prin satelit, scrie Market Watch.

china noaptea

Datele privind luminile pe timp de noapte sunt disponibile in mod public. Si alte studii au folosit iluminatul nocturn pentru a analiza performanta economica: analizarea diferentei dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud sau un esantion de sate africane precum si fluctuatiile in timpul crizei financiare din Asia. Luminile sunt foarte puternic corelate cu masuri de activitate economica, spun oamenii de stiinta.

Descoperirile sugereaza ca economia chineaza merge foarte bine. „Metodologia noastra arata ca PIB-ul chinez a crescut mai lent decat estimarile oficiale inainte de criza din 2008, au cunoscut un declin in 2008 si o redresare mai puternica in 2009 si 2010, apoi s-a stabilizat dupa 2011″, arata cercetatorii.

Acestia subliniaza ca nu sunt siguri de ce China si-ar subestima propria crestere economica.

Sursa: Aktual24.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii