Cunoaste lumea

Noutăți

Stupele de gheață din… deșert. Ce rol au? (Video)

  •  
  •  
  •  

Stupele de gheață sunt o adaptare inteligentă la condițiile de secetă din Himalaya. Acestea pot acumula între 1.5 și două milioane de litri de apă, pe care o eliberează din aprilie, când începe perioada de însămânțare, vreme de câteva luni.

Inginerul Sonam Wangchuk, în vârstă de 53 de ani, provine din districtul Leh din Ladakh. Această regiune vastă din nordul Indiei, cam de dimensiunea Portugaliei, este formată dintr-un platou care depășește 3.000 de metri altitudine în multe puncte.

La nord, este delimitat de Munții Kunlun, unul dintre cele mai lungi lanțuri muntoase din Asia, iar la sud, de impresionantul Himalaya.

Cunoscut sub numele de Micul Tibet, Ladakh este un deșert rece imens, locuit de aproximativ 274.000 de persoane distribuite în aproximativ 200 de localități…

Stocarea apei nu este o activitate recentă: acum două decenii, inginerul Chewang Norphel, vecin cu Leh, și-a dat seama de amenințarea pe care aceste schimbări le presupuneau pentru comunitatea sa…

Wangchuk a început să lucreze la prototipul de stupă de gheață în 2014, în colaborare cu un grup de tineri. Și modelul a funcționat…

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii