Noutăți

Studiu recent: in ce fel exercițiile aerobice stimuleaza creierul și inteligența si fac sa se mareasca materia cenusie?

De curând s-a constatat, după cum ne informează LiveScience, că la persoanele care au practicat exerciții aerobice de patru ori pe săptămână, vreme de șase luni, a intervenit o creștere în volum a creierului mai semnificativă decât la persoanele care s-au antrenat doar prin exerciții de stretching.

Max Wintermark, profesor la Universitatea Stanford, afirmă: „acest rezultat este încurajator, deoarece schimbările survin nu doar prin simpla mărire a volumului cerebral, ci, lucru și mai important, prin îmbunătățirea funcțiilor cognitive”.

În recentul studiu au fost implicați 35 de adulți, cu toții afectați de către o insuficiență cognitivă ușoară. Această tulburare este considerată o fază intermediară între declinul cognitiv normal, corespunzător avansării în vârstă și condițiile patologice grave, precum demența senilă.

16 dintre participanți au practicat exerciții aerobice. Celelalte 19 persoane au practicat exerciții de stretching. Toți participanții aveau peste 63 de ani. Atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului, cei 35 de participanți au fost supuși unei examinări cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM ori RMN). În scanarea IRM sunt utilizate câmpurile magnetice, pentru obținerea unor imagini detaliate ale unor organe, cum ar fi creierul.

f

La toți participanții a avut loc o oarecare creștere a volumului materiei cenușii, care este constituită din acei neuroni responsabili de sarcini precum procesarea conștientă a informațiilor. Însă, la vârstnicii care făceau parte din grupul celor care practicaseră exerciții aerobice a fost observată o dezvoltare apreciabilă în anumite regiuni, printre care corpul calos, structură care face legătura între emisfera cerebrală stângă și emisfera cerebrală dreaptă.

Persoanele care au efectuat exerciții aerobice au prezentat o îmbunătățire deosebită a unor abilități precum memoria de lucru, raționamentul, rezolvarea de probleme. Aceste rezultate sugerează că, în cazul insuficienței cognitive ușoare ce apare la persoanele în vârstă, ședințele de exerciții aerobice efectuate de mai multe ori pe săptămână vor duce la menținerea volumului cerebral sau chiar la dezvoltarea acestuia. Este un aspect foarte important, dacă ținem seama de faptul că, pe măsura trecerii anilor, acești pacienți sunt tot mai expuși la riscul de a dezvolta boala Alzheimer.g

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.livescience.com

Imagini: www.telegraph.co.uk, www.addiction.com, cephalicvein.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii