Noutăți

Studiu: prezența unui smartphone lângă tine, atunci când desfășori activități intelectuale, reduce eficiența funcționării creierului. Detalii:

Atunci când telefonul său inteligent este la îndemână sau se află la vedere, capacitatea oricărei persoane de a rezolva diferite sarcini intelectuale se diminuează în mod semnificativ. Fenomenul se petrece chiar dacă telefonul este oprit. Aceasta este constatarea unui nou studiu realizat de către Școala de Afaceri McCombs de la Universitatea din Texas.

În încercarea de a măsura, pentru prima dată, cât de bine pot să-și îndeplinească sarcinile oamenii atunci când au telefoanele inteligente în apropiere, s-au efectuat experimente de amploare, la care au luat parte aproape 800 de persoane. Cercetătorii le-au cerut participanților să se așeze la un computer și să efectueze o serie de teste care necesitau o concentrare completă pentru obținerea unor rezultate optime. Testele au fost concepute pentru a măsura capacitatea creierului de prelucra diferite date.

b

Înainte de-a începe, participanțiilor li s-a spus să își așeze smartphone-urile, după dorință, pe birou, cu fața în jos, în buzunar, în geanta personală sau în altă cameră. Cercetătorii au descoperit, surprinși, că participanții care își puseseră telefoanele într-o altă cameră au obținut rezultate superioare față de cei care-și păstraseră telefoanele pe birou, dar și față de acei participanți care și-au păstrat telefoanele într-un buzunar sau în geantă.

Simpla prezență a unui smartphone reduce capacitatea cognitivă disponibilă și afectează eficacitatea funcțională a creierului, chiar dacă oamenii simt că se concentrează pe deplin asupra sarcinilor efectuate. „Cu cât smartphone-ul a fost mai aproape, cu atât capacitățile cognitive disponibile ale participanților s-au diminuat”, a arătat prof. Adrian Ward. Poate că, aparent, mintea conștientă a unei persoane nu se mai focalizează asupra smartphone-ului, dar efortul său de a-și impune să facă abstracție de telefon consumă o parte din resursele psihice disponibile la un moment dat.

Într-un alt experiment, cercetătorii au analizat și modul în care dependența unei persoane a afectat capacitatea sa de a rezolva sarcini cognitive. Participanții au efectuat aceleași serii de teste pe computer și au fost îndemnati să-și țină telefoanele inteligente după dorință: pe birou, într-un buzunar, în geantă sau într-o altă cameră.

Cercetătorii au descoperit că participanții care prezentau cele mai mari grade de dependență față de telefoanele lor au obținut rezultate mai slabe, la teste, comparativ cu indivizii mai puțin dependenți, însă numai atunci când își păstrau dispozitivele pe birou, în buzunar sau geantă.

Prof. Ward și colegii săi au mai descoperit, de asemenea, că nu contează dacă smartphone-ul unei persoane era pornit sau oprit sau dacă era cu fața în sus sau în jos, pe un birou. Simplul fapt de a avea propriul telefon inteligent în câmpul vizual sau la îndemână reduce capacitatea unei persoane de a se concentra și de a îndeplini sarcini mentale, deoarece o parte din creierul său este implicată în efortul de voință de a nu ridica sau utiliza telefonul. c

Sursa: www.sciencedaily.com

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii