Noutăți

Studiu: Pielea poate absorbi toxinele din aer în același procent cu respirația…

Cu toții evităm, pe cât posibil, să locuim în zone extrem de poluate în care aerul este „greu” și asta deoarece toxinele înhalate ne pot afecta grav sănătatea. Însă cercetările recente demonstrează faptul că nu doar prin respirație putem prelua aceste toxine, ci și direct prin piele. Lucru ce face ca o simplă mască cum obișnuiesc să poarte locuitorii Chinei sau a Japoniei în zilele în care poluarea atinge cote ridicate în marile așezări urbane să nu fie eficentă.

Studiul realizat de Universitatea din Washington a demonstrat că anumiţi poluanţi, ce poartă numele de Phthalates (Flatați), pot fi absorbiți de pielea noastră la fel de mult pe cât îi inspirăm. “Noi suntem asemenea unor bureţi pentru aceşti poluanţi”, susține cercetătorul John Kissel, coordonator al proiectului citat de Science News.

Aceștia poluanţi sunt semi-volatili și sunt folosiţi în producţia plasticului sau în dizolvarea agentului pentru alte tipuri de materiale. Se regăsesc în toate tipurile de cosmetice, parfumuri şi detergenţi. Anual, circa două milioane de tone de Flatanți se produc în întreaga lume.

De-a lungul ultimilor 50 de ani, aceștia au devenit foarte folosiți, fiind considerați la un moment dat numărul 1 în lume ca ” plastifianți “. Însă odată cu descoperirea problemelor de sănătate pe care le pot produce, multe țări din Europa și anumite state din America, le-au interzis parțial.

Studiile au arătat că odată ajunși în fluxul sanguin, laptele matern sau urină, pot cauza perturbații ale sistemului endocrin, din cauza modului în care acestea afectează sistemele hormonale ale corpului nostru, cum ar fi sistemele de hormoni estrogeni si androgeni.

În cadrul studiului, ce din Washington au vrut să investigheze efectul absorbţiei cutanate. Pentru aceasta, au recrutat 6 voluntari pe care i-au expus la un mediu cu astfel de toxine. Potrivit raportului, nivelul de poluanți din organism a crescut după ce au intrat în cameră, cu toate că voluntarii purtau măști.

Dacă pielea nu ne protejează împotriva acestor substanțe chimice utilizate în mod obișnuit, asta este o problemă serioasă pentru sănătatea noastră și ceva ar trebui schimbat în modul în care le folosim, cred autorii cercetării.

sursa: sciencealert.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Studiu: Pielea poate absorbi toxinele din aer în același procent cu respirația…

  1. gabor vasilica // 22 octombrie 2015 at 20:00 // Răspunde

    Este vorba de ftalati si nu “flatanti”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii