Cunoaste lumea

Noutăți

Studiu: Pătrunderii luminii solare prin ferestre poate ucide bacteriile din locuință

  •  
  •  
  •  

Într-un nou studiu publicat în revista Microbiome, cercetătorii au descoperit că în camerele întunecate, fără prea multă lumină naturală, în medie 12% dintre bacterii erau în viață și au putut să se reproducă, față de camerele cu multe ferestre către Soare, unde rata de bacterii în viață nu depășea 6,1%.

„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interiorul clădirilor, unde expunerea la particulele de praf în care există o mare varietate de bacterii, inclusiv agenți patogeni care ne pot face rău, este inevitabilă. De aceea, este foarte important să înţelegem modul prin care caracteristicile clădirilor în care trăim influenţează bacteriile din praful aflat în interiorul clădirilor şi cum ar putea afecta sănătatea noastră”, a declarat Dr. Ashkaan Fahimipour, cercetător la Universitatea din Oregon şi autorul principal al studiului.

Praful menținut în organismele închise la întuneric a fost strâns legată de speciile asociate cu boli respiratorii, care au fost în mare parte absente din praful expus la lumina zilei. Dr. Fahimipour şi colegii săi au descoperit că o proporţie mai mică din bacteriile provenite de pe pielea umană şi o proporţie mai mare din bacteriile provenite din aerul exterior trăiesc mai mult în praful expus la lumină decât în praful care nu este expus la lumină. Cu alte cuvinte, comunităţile microbiene din praful aflat în interiorul clădirilor devin asemănătoare comunităţile microbiene din exteriorul clădirilor sub efectul luminii zilei, ceea ce este mult mai bine pentru sănătatea umană.

Cercetătorii au realizat unsprezece camere miniaturale identice, având climatizare controlată, care au imitat clădiri reale și în care au introdus praf colectat din locuinţe. Ulterior, cercetătorii au studiat comunităţile microbiene din praful aflat în aceste camere miniaturale în condiţiile expunerii la lumina solară şi la radiaţia ultravioletă, precum şi în cazul în care camerele au fost menţinute la întuneric. După 90 de zile, cercetătorii au colectat praful și au analizat comunităţile microbiene din punct de vedere al compoziției şi abundenței, cu rezultatele care au fost menționate.

sursa: http://www.sci-news.com/medicine/sunlight-windows-dust-dwelling-bacteria-06551.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii