Noutăți

Studiu de ultimă oră: efectele consumului de cacao asupra creierului uman. Ce se întâmplă dacă consumăm frecvent ciocolată?

Boabele de cacao reprezintă o sursă naturală (și excepțională) de flavonoli, o clasă de compuși biochimici care posedă remarcabile efecte neuroprotectoare. Așa cum arată sciencedaily.com, într-un studiu al cărui rezultat a fost dat publicității în paginile Frontiers in Nutrition oamenii de știință italieni au examinat efectele administrării flavonolilor proveniți din boabele de cacao asupra organismului uman. La ce concluzii au ajuns?

Persoanele care au luat parte la teste au experimentat, în genere, o deosebită îmbunătățire a performanțelor cognitive, ca urmare a consumului frecvent de cacao, de produse care conțineau din abundență acest ingredient vegetal. La participanții cărora li s-au administrat flavonoli proveniți din boabele de cacao, a putut fi observată o îmbunătățire a memoriei de lucru și o creștere apreciabilă a capacității de procesare a informației accesată pe cale vizuală. La femei, consumul de cacao după o noapte albă, în care participantele nu au dormit nici măcar o oră, a fost în măsură să contrabalanseze reducerea performanțelor cognitive (cum ar fi capacitatea de a realiza unele sarcini mentale cu acuratețe), fenomen care s-ar fi manifestat în alte condiții.

a

Au fost studiate, de asemenea, și efectele pe termen lung al consumului de cacao, la persoanele vârstnice, de altfel cele mai expuse la declinul cognitiv. Persoanele în vârstă au experimentat, după consumul moderat, dar zilnic de cacao, o îmbunătățire a atenției, a vitezei de procesare a informației, a memoriei de lucru și chiar a fluenței verbale. Aceste efecte pozitive au fost mai pronunțate la acei vârstnici la care se declanșase deja declinul cognitiv sau care prezentau deprecieri cognitive cu caracter moderat.

În opinia cerecetătorilor Valentina Socci și Michele Ferrara de la Universitatea din L’Aquila, Italia, acesta a fost rezultatul cel mai neașteptat și promițător. Este un rezultat ce sugerează potențialul flavanolilor proveniți din cacao în protejarea persoanelor vulnerabile (persoanele în etate), expuse la declinul cognitiv, prin îmbunătățirea performanțelor psihice. Dacă este să examinăm mecanismul de bază prin care acționează acești compuși, flavanolii proveniți din cacao au efecte benefice pentru sănătatea vasculară și pot determina o creștere a volumului girusului dentat de la nivelul hipocampului (zonă cerebrală de mare importanță). Această structură cerebrală este afectată în mod special de către procesul de îmbătrânire și, prin urmare, reprezintă o sursă potențială de declin al memoriei, odată cu înaintarea în vârstă.

Când vine vorba despre flavonolii existenți în cacao și despre beneficiile lor, toată lumea se gândește la ciocolată. Însă contează, extrem de mult și ce fel de ciocolată consumăm. Dacă este un sortiment ieftin, în care abundă zahărul și grăsimile vegetale hidrogenate, nu prea ne putem aștepta la efecte pozitive, în cazul consumului zilnic sau frecvent. Preferabile sunt, însă, sortimentele de ciocolată care au un conținut cât mai mic de zahăr (ideal ar fi zero) și un conținut de cacao mai mare de 75%!

3

5

Sursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii