Noutăți

Straniile clădiri proiectate de arhitectul Friedensreich Hundertwasser ( galerie foto)

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) a fost un pictor austriac, arhitect și sculptor, cunoscut mai ales pentru stilul său arhitectural unic, caracterizat prin forme colorate, ornamentale și biomorfe. Stilul arhitectural al lui Hundertwasser este adesea comparat cu cel al lui Antoni Gaudi. În anii 1950, Hundertwasser a început proiectarea clădirilor care și astăzi se înalță falnic în Viena, Austria. Aceste modele utilizează forme neregulate și includ caracteristicile naturale ale peisajului. Blocul de apartamente Hundertwasserhaus din Viena este un exemplu celebru. Această clădire are pardoseli inundabile, un acoperiș acoperit cu pământ și iarbă și copaci mari care cresc din interiorul camerelor.

Hundertwasser s-a opus arhitecturii monotone și a cerut boicotarea arhitecturii cu linii drepte cerând în schimb libertatea de creație a clădirii și dreptul de a crea structuri individuale. A scris manifestări și eseuri și a încercat organizarea de mitinguri în capitala Austria pe această temă. Pe măsură ce reputația lui Hundertwasser a crescut, tot mai mulți dezvoltatori au apelat la serviciile sale, proiectând o biserică în sudul Austriei, gara din Uelzen, o fabrică din Valea Napa, California, și toaleta publică din Kawakawa.

A trăit mai mult în Noua Zeelandă și pe propriul său vas Regentag, cu care a navigat în special în Oceanul Pacific. În timpul unei călătorii pe nava Queen Elizabeth II, arhitectul încetează din viață, la 19 februarie 2000, în urma unui atac de cord.

hundertwasser-16[2] hundertwasser-11[2] hundertwasser-15[6] hundertwasser-10[2] hundertwasser-9[2] hundertwasser-4[3] hundertwasser-12[6] hundertwasser-7[6] hundertwasser-3[2] hundertwasser-14[5] hundertwasser-13[5] hundertwasser-8[6] hundertwasser-1[2]

sursa: Livingnow, Artnet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Straniile clădiri proiectate de arhitectul Friedensreich Hundertwasser ( galerie foto)

  1. Am inteles ce voia sa spuna.Ne uitam in jurul nostru si vedem o multime de lucruri ,lucruri care par ale naibii de neregulate.Par,ca nu ducem noi Pamintul in spate ci Pamintul pe noi.Trebuie sa observi locul in care te afli si sa nu schimbi,prea mult,infatisarea.Sa nu sugerezi sub nici o forma ca ai fi un parazit.Domnul dr.Dulcan ,spune ca;nu-ti ajunge o viata sa le vezi pe toate si sa le studiezi pe toate.Si nici nu vei fi sigur ca cel care iti va lua locul va continua ceea ce ai inceput.Adevarat!Dar putem innvata din actiunile trecute.Echilibrul ,aproximativ, in toate.Unele popoare vechi,duceau mortii in anumite locuri si ai lasau acolo; ,,noi luam din natura foarte multa energie si o parte trebuie redata ei”.In alte parti animalele moarte nu erau arse sau ingropate ci duse in anumite locuri.Lucruri ce nu le mai trebuiau dar importante pentru altii…Nu se ingramadeau toti intr-un loc,erau organizati pe clanuri,adaposturile construite in armonie cu locul in care se aflau din materiale gasite la fata locului…Avem multe exemple chiar sub nasul nostru,insa ,,nu-i civilizatie”…oare!?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii