Noutăți

Știați că… speciile de talie medie sunt cele mai rapide din regnul animal? Care este cauza?

Un elefant poate alerga mai iute decât un cal… în teorie. Animalele de talie mare dețin, adesea, un număr mai ridicat de fibre musculare capabile să asigure atingerea unei viteze crescute într-un interval de timp redus. Și totuși, cele mai rapide animale din lume sunt cele de talie medie, nu elefanții sau balenele! Care este explicația?

Pentru găsirea unui răspuns, oamenii de știință au studiat circa 500 de specii de animale. A reieșit că, deși capabile de mișcări explozive (rapide), celulele musculare ale animalelor de mari dimensiuni își epuizează resursele interne mai înainte ca aceste creaturi să poată atinge vitezele lor maxime teoretice. Astfel, mușchii unui elefant vor obosi înainte ca acesta să poată atinge viteza de care ar fi capabil în teorie, dată fiind compoziția mușchilor săi.

Untitled

Pentru ducerea la bun sfârșit a studiului, relatează Sciencemag, au fost examinate sute de specii, atât animale cu sânge cald, cât și ființe cu sânge rece (ectoterme). Cea mai ușoară specie examinată cântărea 30 micrograme iar cea mai grea 100 de tone. A reieșit, după realizarea unui grafic, că animalele cele mai iuți de pe Terra sunt, într-o majoritate covârșitoare, de talie medie, indiferent că este vorba de animale terestre, acvatice sau zburătoare. Animalele prea mici sau prea mari nu sunt campioane la viteză.

Animalele foarte mari sunt înzestrate cu numeroase fibre musculare cu contracție rapidă, dar prin faptul că aceste celule rămân rapid în pană de oxigen și nutrienți, aceste specii (balena, elefantul) nu-și pot valorifica potențialul maxim de viteză.

S-a arătat și că animalele cu sânge cald (păsările, mamiferele) sunt, în general, mai rapide decât animalele cu sânge rece de dimensiuni similare. Studiile de biomecanică au făcut posibilă calcularea vitezei maxime de care era capabil un Tyrannosaurus rex, reptilă gigantică ce putea cântări peste 8000 de kilograme. Acesta putea ajunge, potrivit estimărilor, la o viteză de 27 km/h. Este mai mult decât viteza pe care o poate atinge un om neantrenat, dar mult mai puțin decât viteza pe care o poate atinge jamaicanul Usain Bolt, deținătorul recordului mondial la 100 de metri.

b

În ciuda concluziilor generale ale studiului, modul în care o ființă se mișcă atunci când aleargă, în termeni de biomecanică, poate avea un impact enorm asupra vitezei maxime pe care o poate atinge. Oamenii și gheparzii reprezintă două specii de talie medie. Cei doi oameni (atleți) incluși în recentul studiu cântăreau în jur de 70 de kilograme și au fost capabili să atingă, în sprint, o viteză de aproximativ 41 kilometri pe oră. Cel mai rapid ghepard are cu 5 kilograme mai puțin, dar poate alearga de aproape trei ori mai iute decât oamenii cei mai rapizi.

a

Sursa: www.sciencemag.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii