Noutăți

Stephen Hawking: „Găurile negre ne-ar putea oferi o modalitate de a călători într-un alt Univers”

Cunoscutul om de știință Stephen Hawking, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, susține că o călătorie printr-o gaură neagră ne-ar putea duce într-un alt Univers.

Într-o lucrare publicată recent în Physical Review Letters, renumitul profesor vorbește despre faptul că nu ar trebui să ne fie frică de aceste găuri negre. Potrivit teoriei acestuia, dacă am putea călători printr-o asemenea gaură, nu am rămâne blocați acolo, însă nici nu am reveni în Universul din care provenim.

“Gaurile negre nu sunt închisori eterne cum am crezut noi o dată. Dacă vom fi prinși într -o gaură neagră, nu trebuie să renunțăm. Există o cale de ieșire“, declară profesorul Hawking într-un discurs ținut anul trecut.

Stephen Hawking

Reconfirmarea de către Hawking a ipotezei sale poate oferi răspunsul la o problemă pe care au aveau oamenii de știință de mult timp. Aceștia încercau să determine cum am putea numi un obiect care ar trece de orizontul evenimentului unei găuri negre, locul de unde nici lumina nu poate scăpa, și nu l-am mai vedea niciodată. În cazul în care obiectul se „pierde”, atunci acea informație despre obiect trebuie să o păstrăm sau nu? Hawking este de părere că informația este păstrată tocmai de acea gaură neagră, obiectul ar putea să nu dispară dar nici să mai apară vreodată în Universul nostru.

Găurile negre se formează prin colapsul stelelor de masă mare într-o supernovă, la sfârșitul vieții lor. După formare gaura neagră poate continua să crească absorbind masă din vecinătatea ei. Prin absorbirea de stele precum și prin contopirea cu alte găuri negre se pot forma găuri negre super-masive cu mase de milioane de ori mai mari decât cea a Soarelui. Astronomii au identificat numeroase posibile găuri negre stelare în sistemele binare, studiind interacțiunea lor cu stelele companion.

sursa: independent.co.uk

sursa:science.nasa.gov/

traducere și adapatere: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Stephen Hawking: „Găurile negre ne-ar putea oferi o modalitate de a călători într-un alt Univers”

  1. cristian c. n. // 11 iunie 2016 at 19:04 // Răspunde

    Sunt roman si sunt hetero,cum dealtfel e si firesc.Ceea ce spune nenea Hawking asta e adevarat,dar eu am descoperit asta inca din adolescenta si nu sunt om de stiinta.Acum regret ca nu am aprofundat studiul si m-am rezumat doar la a calatori in alt univers atunci cand am abordat o gaura neagra.

  2. Parca in 2015 disparuse un avion cu peste 150 persoane si nici astazi nu a fost gasit … Probabil daca disparea pe alta planeta stiau unde-i … Mai lasati-ma cu teoriile voastre despre chestii imaginare si rezolvati intai prezentul . cu gandul calatoreste orcine si oriunde .

  3. Unul cu pretentii de Einstein,cu momente de laude printre contemporani,dar care va fi uitat in umbra istoriei.Ma mir cand vad atata amar de lume ca sta la picioarele unui guru si ii asculta visele.Da visele.Eu daca apar maine la un post de televiziune si spun despre calatoria in “alt univers”,automat sunt catalogat nebun.In schimb daca o spune Hawkins este adevar fundamental.

  4. cetățeanul tulburat // 13 iunie 2016 at 6:10 // Răspunde

    Bine punctat Milule…strâmbul ăsta, e pus om de știință de către societatea aia… spălătoare de creieri, ce se consideră buricul universului…De aia sunt lingăi în jurul lui…poate,poate mai cade ceva de lins…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii