Noutăți

Steagul confederat – zvastica americană sau semnul “holocaustului” american?

Țara tuturor posibilităților și a libertăților… nu este atât de liberă pe cât ni se impune să credem. Rasismul este la el acasă în toate colțurile Statelor Unite ale Americii.

Regizorul Quentin Tarantino consideră ca steagul Confederației (steag folosit în Războiul Civil American 1861-1865) este defapt “zvastica americană” și declară ca a sosit momentul în care ar trebui să nu i se mai acorde atâta importanță și să fie pusă la îndoială folosirea acestuia în statele din sudul țării.

004368E51000044C-0-image-a-1_1451758396914
Comentariul lui Tarantino a fost făcut în timpul unui interviu de promovare a filmului său, The Hateful Eight, recent apărut pe marile ecrane. Subiectul filmului este plasat cu câțiva ani după Războiul Civil American și pune în centrul atenției relațiile tensionate ale cetățenilor de diferite etnii din SUA.

În istoria recentă, Statele Unite au cunoscut tulburări rasiale susținute, în special după împușcarea elevului afro-american în vârstă de 18 de ani, Michael Brown, de către un ofițer de poliție alb în orașul sudist Ferguson, statul Missouri, în august 2014.

Incidentele de acest gen s-au amplificat, amintind aici si împușcarea mai multor credincioși în biserica Mother Emanuel Church din orașul sudist Charleston, din statul Carolina de Sud, crimă efectuată de un rasist alb care s-a fotografiat în prealabil cu steagul Confederat.

În interviul acordat ziarului The Telegraph, Tarantino a declarat: “Dintr-o dată, oamenii au început să vorbească despre Confederație în America într-un mod în care nu se mai vorbea până acum. Întotdeauna am considerat că steagul Confederației (steagul Rebel) este practic o zvastică americană. Oamenii au început să pună la îndoială lucruri de genul acesta ca de exemplu existența unor statui precum cea a lui Bedford Forrest – generalul Confederației sau statui precum Grand Wizard Ku Klux Klan amplasate în parcuri. Cred că e timpul să ne punem întrebarea ce este cu aceste lucruri?”

confederacy
De la sfârșitul Războiului Civil American, utilizarea privată și oficială a steagului confederației, sau steaguri cu modele derivate, a continuat în ciuda controverselor filozofice, politice, culturale și rasiale. Astfel steagul confederat este încă folosit mai ales de persoane fizice, dar poate fi găsit și în orașe, școli, licee și universități, precum și în alte instituții private sau de stat.

Până unde poate ajunge ura umană?

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: dailymail.co.ukm The Telegraph


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii