Cunoaste lumea

Noutăți

Statul CIAD susține că România postdecembristă I-A FURAT MODELUL DRAPELULUI. Cum de s-a ajuns la un aspect identic al celor două steaguri?

  •  
  •  
  •  

Deși „vocea” sa nu se aude mai deloc, la noi în țară, statul Ciad, aflat în Sahara, ne acuză că i-am fi preluat modelul steagului (fără a-i cere voie). Cei aflați la cârma statului român nu se arată, și nici nu s-au arătat vreodată prea afectați de acuzațiile de furt al steagului.

În Ciad se discută de mai multă vreme pe această temă, încă din 1990, dar chestiunea a revenit în atenție în urmă cu o lună, când participanții la protestele din Capitală au afișat un imens tricolor. Imaginile au făcut înconjurul planetei iar locuitorii Ciadului și-au adus aminte din nou de vechea problemă.

b

Decidenții români din 1989 au fost în cunoștință de cauză atunci când au ales modelul steagului, indentic celui din Ciad, dar n-au fost deloc preocupați de acest ultim aspect. Se spune că Mitterrand, președintele francez, ar fi avut o tentativă de a-i determina pe liderii României post-decembriste să adopte un alt steag, dar recomandările sale n-au fost urmate. Ba chiar Mitterrand ar fi sugerat ca steagul să rămână decupat, „cu gaură în centru”, așa cum era în zilelele fierbinți din decembrie 1989. Evident, ideea era departe de a fi una bună. Cert este că, atâta vreme cât steagul României era prevăzut cu stemă, cetățenii din Ciad nu au formulat nicio acuză.

Chad

La nivel mondial nu există nicio entitate care ar putea decide asupra problemei aspectului indentic al drapelelor a două națiuni, stabilind cine își poate păstra steagul intact și cine trebuie să și-l schimbe.

Dacă politicienilor care l-au urmat pe Ceaușescu nu le-a păsat că, după înlăturarea stemei, avem steag aidoma celui din Ciad, Igor Dodon are un mare păs: el ar vrea, sărmanul, un alt drapel, pentru Moldova de peste Prut. Desigur, Dodon și-ar dori unul care să se asemene cât mai puțin tricolorului românesc, motiv pentru care merită trimis în… Ciad, în căutare de idei.

C

Ngarlejy Yorongar, component al Adunării Naționale a Ciadului, susține că nu s-a întreprins nimic, în legătură cu chestiunea steagurilor, lucru care ar însemna, în viziunea sa, „un eșec pentru ONU”. De parcă ONU n-ar avea altceva de făcut!

Cât privește vechimea modelului drapelelor, în spațiul românesc au fost arborate, în secolul XIX, diferite variante ale steagului, toate colorate în roșu, galben și albastru. Stemele au fost modificate în funcție de context și de regimul politic, modificarea cea mai mare fiind efectuată în 1948, când s-a înlocuit stema regală cu stema socialistă, pe care era reprezentată imaginea cu grânele, muntele, sonda, copacii și soarele de pe fundal.

Revoluționari români, la 1848

Revoluționari români, la 1848

Ciadul și-a ales drapelul în 1959, drapel care a devenit oficial un an mai târziu, odată cu dobândirea independenței de stat. Semnificația culorilor de pe drapelul Ciadului este: roșul – sângele eroilor, galbenul – nesfârșitele nisipuri sahariene, albastrul – Lacul Ciad.

Ciadul n-ar concepe să-și modifice drapelul iar maxima concesie pe care ar fi dispuși românii s-o facă ar fi reașezarea stemei pe drapelul național. Cine știe, s-ar putea ca evenimentul acesta să se petreacă după… fireasca Unire cu Basarabia!

2

Observație finală: tricolorul românesc nu este 100% identic cu steagul Ciadului. Specialiștii în vexilogie (disciplina care studiază steagurile din diferite epoci și state) constată că albastrul steagului românesc, fiind o nuanță mai deschisă, diferă de cel al steagului din Ciad. Seninul infinit al cerului românesc nu are foarte multe lucruri în comun cu apele Lacului Ciad!

Chad army

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa informații: www.digi24.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

8 Comments on Statul CIAD susține că România postdecembristă I-A FURAT MODELUL DRAPELULUI. Cum de s-a ajuns la un aspect identic al celor două steaguri?

  1. Buna idee! O stema i-ar sta bine steagului nostru si ar putea fi de bun augur – poate iesim din „frecventa economica” de tip saharian in care ne tot zbatem. Mai bine sa ne asemanam steagul cu al Elvetiei 🙂

  2. Steagul decupat e o manipulare: // 17 martie 2017 at 17:07 // Răspunde

    Steagul decupat reprezinta Romania fara Harghita si Cosvana! Cu acest steag au protestat ungurii in fata ambasadelor romanesti cu timpul vizitelor lui Ceausescu.

    Ungurii ne-au manipulat ….

    „Ba chiar Mitterrand ar fi sugerat ca steagul să rămână decupat, „cu gaură în centru”, așa cum era în zilelele fierbinți din decembrie 1989. Evident, ideea era departe de a fi una bună.”

  3. Sa ne punem draconul dacic ca stema sigur ne va da o energie pozitiva si ne va relega de stramosii nostri daci. Ar fi un bun motiv s-o facem. Haideti sa cerem printr-o petitie.ar fi un pas mare si hotarator.

  4. stiinta auxiliara a istoriei ce se acupa de steaguri se numeste corect VEXILOLOGIE . desigur vine de la vexillum . termenul de vexologie este incorect in limba romana , deoarece se poate confunda cu vexare – a vexa . desigur pentru ca sa nu ofensam Ciadul , nu se cade sa renuntam la steagul nostru tricolor , care desigur este mai vechi . mai sunt cazuri in lume cu state cu steaguri identice ( vezi Indonezia si Monaco )- in acest caz nimeni nu face ” galagie ” !!! . in cazul tricolorului romanesc , nu toti stim istoria sa si adevarata interpretare . la inceput culorile erau pe orizontala . s-au schimbat pe verticala , urmarind a fi asemanator cu cel al Frantei . totusi acesta este steagul modern al Romaniei . el a fost sfintit prin jertfa de sange al soldatilor romani care au facut Independenta Romaniei si nu numai . in perioada regalitatii , tricolorul Romaniei , avea stema , deoarece stema regala era foarte elaborata , avand foarte multe culori si era in acest fel LIZIBILA in perioada comunista de asemeni – emblema era lizilila pe steag . totusi daca multi dintre noi in virtutea traditiei am dori sa avem stema pe steag , in acest caz – normal se aplica regulile stiintei vexilologice si ale heraldicii : adica – mobila principala a stemei actuale a (Republicii) Romaniei este acvila Romaniei , care este de aur ; iar pe steag la mijloc avem galben . asadar aur ( galben ) pe galben = NU SE VEDE – nu este lizibila . legea asa cum este ea azi este buna . intradevar sunt si steaguri cu stema , dar acestea sunt steaguri speciale ( armata , procuratura , etc. etc. – deci se analizeaza fiecare caz in parte si se aplica tehnica – randuielile vexilologiei = de aici cazuri de steaguri care primesc stema si steaguri care nu primesc stema . … o alta mare gresala care se face la noi este aceia ca se inverseaza culorile la cocardele tricolore : se aplica aceiasi regula ca la steag – albastru la sulita- bat – baniera – iar la cocarda – care reprezinta o floare – albastru se aseaza in centru – acolo unde floarea este sustinuta de codita florii . altfel e ca si cum citim ziarul sucit invers !

  5. Bogdan Mihai Drăguș // 15 august 2017 at 22:52 // Răspunde

    Când Romania a aderat la comunism, Republica Ciad nici nu se formase. Înainte de aderarea la comunism, Romania a avut steag Albastru -Galben -Rosu fara stemă, așadar Ciadul a furat steagul României. Nu am revenit la vechiul steag (cel fara stemă, cel dinainte de a adera la comunism) in 1989, a fost steagul revoluției.

  6. SURMELIS ARGENTINA PUSA // 21 septembrie 2018 at 15:49 // Răspunde

    PENTRU A EVITA CEARTA SI PENTRU A FACE O SCHIMBARE BENEFICA STEAGULUI …REPUBLICII ROMANIA …AR FI MAI BINE SCHIMBATA CULOAREA ** ALBASTRA ** CU CULOAREA ** BLEO ** CE REPREZINTA CER SENIN , LINISTE SI PACE IAR CULOAREA BLEO SE POATE OBSERVA SI PE NOILE CONSTITUTII EDITATE IN 2007 , NU-I ASA ???

  7. Chad-ul si-a ales drapelul similar cu al nostru. Si fiinda a fost colonie franceza, inclin sa cred ca Franta i-a cam sfatuit in aceasta privinta….suntem sia m fost foarte „iubiti” de multe tari, noi, romanii, de aceea si „sfatul” minunat al presedintelui Frantei sa avem noi asa, un steag cu o gaura exact unde e Transilvania! cat de „haios”! NOT! Parerea mea e ca Chad-ul si-a ales steagul la indemnul Frantei, pt a semana cu al nostru.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii