Noutăți

Spectaculos! Pomul „celor 40 de fructe”, pe ale cărui ramuri cresc cireșe, caise, piersici și nu numai

Printre multele ciudățenii existente pe planeta noastră, există și un pom cu înfățișare și însușiri de poveste. Este numit „Pomul celor 40 de fructe”. Neobișnuitul arbore, ale cărui ramuri pot produce mai multe soiuri de fructe – printre care și prune, cireșe, caise, nectarine, migdale – nu este atât o minune a Naturii, cât o creație a omului.

Deși mulți s-ar putea gândi la manipulările genetice, nu este vorba despre așa ceva. „Pomul celor 40 de fructe” a fost creat printr-o tehnică străveche: altoirea! Acest arbore ciudat, precum și ceilalți câțiva pomi asemănători (capabili să producă mai multe tipuri de fructe) din SUA, reprezintă opera unui profesor de artă (sculptură), pe nume Sam van Aken. Atât portaltoiul, cât și mlădițele folosite la altoire provin de la pomi ce aparțin genului Prunus (din care fac parte 430 de specii).

Sam van Aken, profesor de sculptură la Syracuse University, și-a petrecut copilăria la o fermă și, probabil, de acolo provine pasiunea sa pentru pomicultură. Totul a început în urmă cu 10 ani, când profesorul intenționa să obțină un arbore care să producă flori multicolore. Pornind de la materialul oferit de către o livadă formată din pomi fructiferi ce aparțineau unor soiuri rare și folosind tehnici speciale de altoire, van Aken a reușit să obțină un pom cum nu mai există mulți în lume. Ramurile acestui pom oferă, primăvara, o priveliște de poveste, prin coroana sa multicoloră, în vreme ce din vară și până-n toamnă produce cireșe, caise, nectarine, piersici și prune de diferite soiuri.

În prezent, există mai mulți pomi de acest fel, obținuți prin altoire de către van Aken, aceștia fiind plantați atât în grădini publice, cât și în curțile unor muzee sau pe proprietăți private. Primăvară de primăvară, „Pomul celor 40 de fructe” oferă o priveliște de vis, în care albul se amestecă printre nuanțele de roșu. Este o întreagă livadă care crește… pe același trunchi!

Schema de altoire

Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org, yourpositiveoasis.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii