Noutăți

Sonda ruso-europeană ExoMars 2016 va pleca în curând către MARTE

Sonda ruso-europeană ExoMars (Exobiology on Mars) 2016 se pregătește să părăsească sudul Franței, urmând să fie transportată la Baikonur (Kazahstan), de unde va fi lansată în luna martie 2016 spre planeta Marte, a anunțat ESA – Agenția spațială europeană. (AFP)

Programul se desfăşoara într-un parteneriat între ESA – Agenția spațială europeană şi Roscosmos – Agenția spațială rusă, dar şi cu specilişti NASA.

exomars_logo

Sonda orbitală se află în prezent la Cannes, la firma franco-taliană Thales Alenia Space, unde este supusă unor teste înainte de plecare. “Am parcurs un drum lung până să ajungem aici, însă acum suntem gata să lansăm sonda în cursul primăverii viitoare”, a spus Alvaro Gimenez, director științific și pentru explorare robotică la ESA. (agerpres)

Sonda va transporta un mic modul numit Schiaparelli şi va fi expediată în spațiu de o rachetă rusească Proton. Cele două urmează să ajungă în luna octombrie 2016 în apropierea planetei Marte.

Programul își propune să investigheze mediul planetei, problemele astrobiologice, să dezvolte și să demonstreze noi tehnologii de explorare planetară cu viziune pe termen lung a unei viitoare misiuni de revenire de pe Marte în anii 2020.

original_exomars_rover_G
Alte obiective
științifice ale misiunii sunt şi cele de căutare a unor urme trecute și prezente ale vieții, caracterizarea geochimică a planetei, gradul de conștientizare a mediului și aspectele sale fizico-geologice precum și identificarea eventualelor riscuri pentru viitoarele misiuni umane.

Sonda TGO (Trace Gas Orbiter) va studia atmosfera lui Marte, îndeosebi metanul și originea lui. Modulul Schiaparelli va permite testarea fazelor de intrare în atmosferă, de coborâre și așezare pe Marte, în vederea pregătirii de zboruri cu oameni la bord în viitor pe această planetă.

Modulul Schiaparelli urmează să atingă planeta roșie în locul numit Meridiani Planum, unde s-a așezat în 2004 și robotul american Opportunity. Sonda va asigura și un releu de telecomunicații pentru transmiterea de date între Terra și astromobilele marțiene din viitoarele misiuni.

esanasa_exomars01
11 din cele 18 state membre ESA sunt participante în acest program: Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și, în plus Canada.

body_Exomars_TAS_S
reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: AFP, agerpres, collectspace.com, finmeccanica.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii