Noutăți

Sistemul binar a fost folosit de polinezieni cu 600 de ani înainte de introducerea conceptului de calculator

Codul binar stă la baza fiecarui sistem informatic pe care îl folosim astăzi. Se spune că a fost inventat la începutul secolului al XVIII-lea de matematicianul german Gottfried Leibniz. În 1703, matematicianul german Gottfried Leibniz a demonstrat avantajele sistemului binar de calcul și, prin aceasta, a pus bazele mașinilor de calcul. Dar un studiu demonstrează acum că un tip de sistem binar era deja folosit cu mult timp înainte de oamenii din insula Mangareva din Polinezia Franceză.

Descoperirea, realizată prin analizarea înregistrărilor istorice ale culturii și limbajului mangarevan, prezentată în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că unele dintre avantajele sistemului binar adus de Leibniz ar fi putut crea o motivație cognitivă pentru ca acest sistem să apară spontan, chiar și într-o societate fără știință avansată și tehnologică După studierea limbii insulei Mangareva din Polinezia Franceză, cercetătorii norvegieni au descoperit că unul dintre sistemele cu două numere tradiționale utilizate pe Mangareva a avut trei etape binare suprapuse pe o structură zecimală. Conform datelor, prin 1450 A.D, mangarevanii foloseseau un sistem care combina baza 10 și baza 2. În limba nativă, există cuvinte pentru numere de la 1 la 9, ca în cazul tuturor sistemelor zecimale.

Mangareva este o insulă vulcanică colonizată pentru prima oară în jurul anului 500-800 d.Hr. Probabil că avea o populație de câteva mii de persoane înainte ca interacțiunile substanțiale cu europenii să înceapă în secolul al XVIII-lea. Societatea, foarte bine ierarhizată, efectua comerț cu fructe de mare și rădăcinoase și, de aceea, a avut nevoie de un sistem numeric pentru a cuantifica tranzacțiile mari cu insularii vecini. Doar aproximativ 600 de persoane mai locuiesc astăzi pe insulă, însă sistemul de numere indigen a fost de mult timp înlocuit de cifre arabe din cauza influenței colonialismului francez.

sursa: https://www.nature.com/

sursa: https://www.scientificamerican.com/article/polynesian-people-used-binary-numbers-600-years-ago/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Sistemul binar a fost folosit de polinezieni cu 600 de ani înainte de introducerea conceptului de calculator

  1. cetățeanul tulburat // 6 octombrie 2017 at 19:05 // Răspunde

    Practic sunt multe insule în care se găsesc lucruri care nu aparțin celor culturi, iar lucrurile sunt statui de diferite înălțimi unele ajungând și la 5 metri și au diametrul de 2 metri, megaliți care sunt sub forma unor ciuperci care au pălăria de câteva tone, discuri cu diametrul de 4 sau 5 metri și grosimi de 1 metru sau mai subțiri care au gaură în centrul discului cu diametrul găurii de juma de metru, unele discuri având și două găuri în linie…și multe alte structuri toate confecționate din granit…oare ce fel de civilizație a fost în polinezia în trecut?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii