Cunoaste lumea

Noutăți

Simțul mirosului este cel mai rapid sistem de avertizare al nostru

  •  
  •  
  •  

Capacitatea de a detecta și de a reacționa la mirosul unei potențiale amenințări este o condiție prealabilă a supraviețuirii noastre și a altor mamifere.

Folosind o tehnică nouă, cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au reușit să studieze ce se întâmplă în creier atunci când sistemul nervos central consideră că un miros reprezintă un pericol.

Studiul, care este publicat în PNAS, indică faptul că mirosurile negative asociate cu neplăcut sau neliniște, sunt procesate mai repede decât mirosurile pozitive și declanșează un răspuns fizic de evitare.

Răspunsul uman de evitare la mirosurile neplăcute asociate cu pericolul a fost mult timp văzut ca un proces cognitiv conștient, dar studiul nostru arată pentru prima dată că este inconștient și extrem de rapid”, spune primul autor al studiului, Behzad Iravani, cercetător la Departamentul de Studii. Neuroștiințe clinice, Institutul Karolinska.

S-a căutat mereu misterul vis a vis de mecanismul neuronal implicat în transformarea unui miros neplăcut în comportamentul de evitare la oameni.

Un motiv pentru acesta este lipsa metodelor neinvazive de măsurare a semnalelor de la bulbul olfactiv, prima parte a renencefalului (literal „creierul nasului”) cu conexiuni directe (monosinaptice) la părțile centrale importante ale sistemului nervos care ajută detectăm și ne amintim situațiile și substanțele amenințătoare și periculoase.

Rezultatele sugerează că simțul mirosului este important pentru capacitatea noastră de a detecta pericolele din vecinătatea noastră și o mare parte din această abilitate este mai inconștientă decât răspunsul nostru la pericol mediat față de simțurile noastre de vedere și auz” spune Johan Lundström, profesor asociat la Departamentul de Neurostiinte Clinice, Institutul Karolinska.

Studiul a fost finanțat de Fundația Knut și Alice Wallenberg, Institutul Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare și Consiliul Suedez de Cercetare. Nu sunt raportate conflicte de interese.

Material furnizat de Institutul Karolinska.

Foto Jotham Sutharson, burst shopify


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii