Noutăți

Silfra: crăpătura dintre două continente. Locul unde se produc frecvent cutremure de mare intensitate

Situat în Lacul Thingvallavatn din Parcul Național Thingvellir, Islanda, Silfra face parte din ruptura atlantică, linia de separare dintre continentul european și cel american. Este o crăpătură uriașă pe suprafața pământului, greu de văzut în apele Oceanului Atlantic.

Vizibilitatea și accesibilitatea uimitoare fac din Silfra un loc popular pentru scufundări. Vizibilitatea este extraordinară în primul rând datorită temperaturii apei care are o medie – 2º și 4ºC pe tot parcursul anului. Frecvent aici au loc seisme, dat fiind faptul că cele două plăci tectonice se distanţează cu câte un centimetru în fiecare an.

Această ruptură marchează granița reală dintre cele două plăci tectonice, cea eurasiană și cea americană. Între plăcile tectonice, lava de sub crusta pământului se varsă în apa rece ca gheața din Atlantic. 

Deși mulți oameni s-au scufundat la Silfra, foarte puțini s-au aventurat adânc în peștera Silfra, a cărui adâncime este de cel puțin 63 de metri. Pasajele foarte înguste prezintă un risc ridicat pentru scafandri. În afară de aceasta, pietrele care formează peștera s-ar putea prăbuși în orice moment, mai ales în caz de seism. Peștera a fost cartografiată de un grup de scafandri americani, dar cutremurele regulate din zonă și plăcile tectonice divergente schimbă geografia zonei regulat.

silfra-crack-110 silfra-crack-33 silfra-crack-105 silfra-crack-95 silfra-crack-85 silfra-crack-75 silfra-crack-26 silfra-crack-45 silfra-crack-56

Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii